Siirry sisältöön

Rentoa menoa perhekahvilassa

Perhekahvilassa ei ole pääsymaksuja, ikärajoja, ennakkoilmoittautumisia, rajoitettuja ryhmäkokoja tai minuutilleen tarkkoja aloitusaikoja. Mitä siellä sitten on? Iloista hyörinää, juttuseuraa aikuisille, leikkiseuraa lapsille, yhteistä tekemistä. Vertaistukea, vinkkejä ja tietoiskuja esimerkiksi lapsiperheille suunnatusta toiminnasta. Usein tarjolla on myös kahvia ja mehua – ja jotain pientä purtavaa. 

”Rento, hyvähenkinen paikka, johon voi mennä lasten kanssa viettämään aikaa ja tapaamaan toisia lapsiperheitä.

”Leppoisa ilmapiiri, yhteenkuuluvuus, lasten ilo, erilaiset ja monipuoliset aktiviteetit ja vapaa seurusteleminen ja leikkiminen. 

Perhekahvilassa ei jutella ainoastaan vaippamerkeistä ja vauvansoseista vaan yhtä lailla opiskelu ja urasuunnitelmista tai vanhemmuuden iloista ja haasteista. Yhä useammin perhekahviloissa valmistetaan ja syödään yhdessä lounasta, toteutetaan pienimuotoista kirpparia tai lelujen vaihtoa.  

Perhekahvilaan voit tulla silloinkin, kun lähtö viivästyy känkkäränkkäaamun tai lähdönsuussa ilmaantuneen yllättävän vaipanvaihtotarpeen takia. Voit tulla, vaikka takana olisi tunnin pätkissä nukuttu yö ja ajatus yhtä tahmea kuin pohjaan palanut puuro. Ja voit tulla silloin, kun mieli on kevyen iloinen ja tuntuu siltä, että elämä on kaikessa repaleisuudessaan ja keskeneräisyydessään parasta juuri nyt. Tulet millä fiiliksellä tahansa, löydät todennäköisesti perhekahvilasta kohtalotoverin. 

”Perhekahvila on ollut itselleni ja lapsille arjen pelastus: vertaistukea, tekemistä ja seuraa!’

Ketään ei arvostella, ollaan kiinnostuneita ja tsempataan jos on vaikeita aamuja.

”Paikalla on muita samassa tilanteessa olevia. Voi vaihtaa kuulumisia ja huomaakin että muilla ihan samoja juttuja kuin meillä.

Perhekahvila tarjoaa myös vapaaehtoisena toimimisen paikkoja iästä riippumatta kaikille, jotka haluavat olla vahvistamassa oman kylän tai asuinalueen yhteisöllisyyttä. Voit lähetä mukaan suunnittelemaan tulevan kauden ohjelmaa, toivottamaan kävijöitä tervetulleeksi tai järjestämään seuraavan kerran tarjoilua. Hyvin toimiva perhekahvila on pienten, mutta merkityksellisten osasten summa! 

Suomessa on yli 650 MLL:n perhekahvilaa. Jokaisessa perhekahvilassa on jotain samaa ja jotain erityistä – sillä perhekahvilasta tulee kävijöidensä näköinen. Tervetuloa mukaan perhekahvilaporukkaan.

Lue lisää perhekahviloista ja etsi sinua lähinnä toimiva alta löytyvästä linkistä.   

Sitaatit ovat MLL:n perhekahvilakyselystä 2018–2019. 

Liisa Ylikojola

Liisa Ylikojola

Koordinaattori

Aiheeseen liittyvät

[helpful]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös