Siirry sisältöön
Lapsemme-lehden kuva, EI käytetä muussa yhteydessä.

Koulua käydään kännykkä kädessä – etäkoululainen kaipaa kavereita

Helsinkiläinen Helli opiskelee kännykkä kädessä ja kaipaa kavereitaan.

Herätyskello piippaa kahdeksalta, kun 12-vuotias Helli Ylikoski ponkaisee ylös sängystä. Kouluaamut ovat yleensä kiireisiä, mutta hampaita pestessä Helli muistaa, että eletään koronaviruksen aikaa eikä kouluun ei tarvitse rynnätä.

Aamupalalla äiti Maria Ylikoski on avaamassa etäyhteyttä ammattiopiston opiskelijoihin, joille hän opettaa media-alaa. Helli siirtyy voileivän kanssa omaan huoneeseen ja avaa Hangouts-sovelluksen kännykästään. Siellä 6B-luokan opettaja Juha Kettunen toivottaa hyvät huomenet pikaviestillä, ja Helli moikkaa takaisin, niin että opettaja voi merkitä hänet koulussa läsnä olevaksi. Sitten hän aloittaa päivän ensimmäisen oppitunnin pyjama päällä omalla sängyllään.

Kolmantena etäkouluviikkona virtuaaliset opetusmenetelmät ovat jo hallussa. Hellin koulussa käytössä ovat Googlen Hangouts-, Meet- ja Classroom-ohjelmat, joita oppilaat ja opettajat käyttävät tietokoneelta ja kännykästä. Oppitunneilla vaihdellaan nettipalvelusta toiseen sujuvasti chattaillen, livestreemauksella sekä tallenteiden ja tiedostojen kautta.

koristeellinen
Parityöt tuovat vaihtelua. Helli tarkastaa luokkakaverinsa Iisa Piipposen kanssa matematiikan tehtäviä livevideon kautta.

Ensimmäisellä tunnilla Helli opiskelee englantia Meetin kautta. Kielten opiskelu etänä on Hellistä muita aineita haastavampaa, sillä opetusta seurataan suorassa videolähetyksessä. Oppilaiden pitää olla tarkkana, miten vastata tai kysyä neuvoa oikealla tavalla.

– Minua jännittää, osaanko laittaa mikrofonin päälle ja muistanko mykistää sen puhumisen jälkeen. Muuten virtuaaliseen luokkaan kuuluu kotien ääniä, Helli kertoo.

Toinen tunti tuo vaihtelua yksinoloon, sillä silloin tarkistetaan matematiikan tehtäviä parityönä. Luokkakaverinsa Iisan kanssa Helli etsii prosentti- ja tilavuuslaskelmiin oikeita vastauksia Meet-videon välityksellä. Jos joku vastaus oli väärin, tytöt laskevat tehtävän uudestaan – yhdessä kaikki sujuu paljon mukavammin.

– Emme ole nähneet Iisan kanssa oikeasti yli kolmeen viikkoon. Kaipaan todella paljon kavereitani, mutta ei voi muuta kuin noudattaa sääntöjä, Helli huokaa.

Hellin perheessä vältetään lähikontakteja mahdollisimman tarkasti. Siksi sähköiset kommunikointivälineet ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan. – Kamalinta on, jos nettiyhteys katkeilee ja kavereille ei voi viestitellä!

koristeellinen
Luokanopettajalta tulee ohjeita koulutehtäviin Hangouts-sovelluksen kautta. Chat-viestillä toivotetaan hyvät huomenet ja tarkistetaan, että tehtävät on suoritettu.

Onneksi etäkoulussakin on välitunnit ja ruokatauko. Usein Helli valmistaa lounaan itse. Tänään pastakastike syntyy nopeasti soijarouheesta ja tomaatista.

Välitunnilla tapahtuu jotain poikkeuksellista: Helli lähtee temppuilemaan kruiserilla kotipihalle naapurin Selman kanssa. Pitkästä aikaa on mahdollista tehdä jotain livenä kavereiden kesken eli kruisailla ulkona turvaväliä noudattaen.

Taukoliikunta virkistää, ja etäkoulussa siihenkin on kehitetty sisäversio. Sprint Game on nettisovellus, jonne liikunnanopettaja on luonut luokalle turnauksen. Oppituntien välillä Helli voi kerätä pisteitä esimerkiksi juoksemalla paikallaan, nyrkkeilemällä ilmaan ja pelaamalla pingistä kännykällä.

– Sprint Gamessa voi nostaa sykettä juoksemalla paikallaan 15 sekuntia kännykkä kädessä. Sovellus mittaa liiketunnistimen kautta liikkeen nopeuden, kertoo Helli.

Viimeinen oppitunti on käsitöitä, johon opettajan ohjeet löytyvät Google Classroomista. Koska Hellin keskeneräinen lapanen jäi koululle ennen etäopetuksen alkua, hän ei voi nyt jatkaa neulomista, vaan tehtäväksi tulee siivota oma vaatekaappi. Helli käy kaapin läpi hylly hyllyltä ja laskee, paljonko hänellä on vaatteita.

– Hyödyllinen tehtävä, koska kaappi oli sotkuinen. Löysin myös vaatteita, jotka laitan kierrätykseen.

Päätteeksi Helli lähettää kuvan kaapista Hangoutsiin, jossa opettaja voi kuitata tehtävän suoritetuksi.

koristeellinen
Kavereiden kaipuu on kova. Leikkiminen Honey-hamsterin kanssa korvaa Hellille edes vähän lähikontaktien puutetta.

Illalla Helli lähtee virtuaaliselle kaupunkisuunnistukselle. Opettaja on luonut koulun lähialueelle reitin Seppo.io-mobiilipelissä, jossa suunnistustehtävät aktivoituvat rastien kohdalla. Kännykkään ladattu peli kysyy Pikkuhuopalahden rastilla, minä vuonna Kolumbus teki matkan valtameren yli Intiaan. Helli valitsee näytöltä vaihtoehdon 1492.

Etäkouluun siirtyminen tapahtui lyhyellä varoitusajalla. Onneksi Hellin luokalla kaikki tarvittavat digitaaliset ohjelmat olivat jo etukäteen tuttuja.

– Digiloikan onnistumisesta huolimatta jokaisella oppilaalla on tarve tulla kohdatuksi ja saada sosiaalista hyväksyntää. Yksilöllinen huomiointi ja luokkahengen ylläpito ei ole yhtä helppoa etäyhteyksien kautta kuin lähiopetuksessa, kertoo luokanopettaja Juha Kettunen.

Koronan takia Hellin luokan monta vuotta odottama leirikoulu joudutaan luultavasti perumaan. Oppilaita huolestuttaa, miten koulun päättäjäisten käy. Alakoulun lopetus on 6.-luokkalaisille erityinen tapahtuma, eikä kukaan vielä tiedä, voiko Hellin luokka tavata toisiaan koko keväänä.

– Monen tiet eroavat. Voi olla, etten tule näkemään joitain luokkakavereita enää koskaan, Helli miettii haikeana.

Poikkeusaika asettaa kaikki epävarman tulevaisuuden eteen. Koulun tehtävänä on pitää turvallisuuden tunnetta yllä mahdollisimman hyvin. – Vaikeat asiat ja huolet käsitellään opetuksessa. Koulu voi opettaa oikeaa mittakaavaa ikäviinkin uutisiin, arvioi luokanopettaja.

Vihdoin aika sulkea netti ja puhelin. Sitä ennen Helli toivottaa kavereilleen hyvää yötä. Snapchatiin lähtee tuttu viesti ”gn” eli good night.

Juttu on julkaistu Lapsemme 2/2020 -lehdessä Lasten mukana -palstalla.

Maarit Piippo

Kirjoittaja

Maria Ylikoski

Valokuvaaja

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Aiemmin Lasten mukana -palstalla julkaistuja juttuja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös