Mistä aiheista vanhemmat juttelevat auttavassa puhelimessa ja chatissa?
“Lapsellani on vaikeaa päiväkodissa ja pelkään, että häntä kiusataan. Puolisoni mielestä liioittelen asiaa. Tuntuu, että olen ihan yksin asian kanssa – mitä voin tehdä tässä tilanteessa?”
”Minusta tuntuu, että lapseni haluaa viettää enemmän aikaa ex-puolisoni uuden perheen kanssa kuin minun kanssani ja se tuntuu tuskaiselta. Välillä tekisi mieli luovuttaa kokonaan vanhemmuudesta. Mitä minun pitäisi ajatella tilanteesta ja mikä avuksi?”
Esimerkiksi tällaisista aiheista otetaan yhteyttä MLL:n vanhempainpuhelimeen ja chattiin. Palveluissa voi kiireettä MLL:n vanhempainpuhelimessa ja chatissa pohtia koulutettujen vastaajien kanssa vanhemmuuden tilannetta.
MLL:n auttavien palvelujen päällikkö, psykoterapeutti Tatjana Pajamäki kertoo ydinperheen ristiriitojen ja yksinäisyyden tulevan esiin aikaisempaa enemmän keskusteluissa.
Vanhemmat, isovanhemmat ja bonusvanhemmat sekä muut lapsen ja nuoren elämässä olevat aikuiset ovat löytäneet MLL:n vanhempainpuhelimen ja chatpalvelut helposti lähestyttäviksi kanaviksi, kun kasvatustilanteisiin ja arjessa jaksamiseen tarvitaan apua. Pajamäki korostaakin sitä, että kaikki tuki, mikä voidaan antaa vanhemmille, on paras tapa tukea lapsen ja nuoren turvallista kasvua.
– Vanhemmille ja perheille on tarjolla palveluja, mutta usein tuen saantia pitää odottaa, jonottaa ja sen saa ehkä liian myöhään. Puhelinpalveluun ja chatiin voi ottaa yhteyttä joustavasti ja helposti. Tavoitteemme on, että autamme oikea-aikaisesti ja kiireettömästi. Meillä on aikaa kuunnella, ja keskusteluja voi jatkaa niin monta kertaa, kun sille on tarvetta, Pajamäki tiivistää vanhemmille suunnatun palvelun saavutettavuutta.
Yhteydenottajat arvostavat lisäksi palvelun anonyymiutta ja luottamuksellisuutta. Keskusteluissa voi kertoa itsestä ja tilanteesta juuri sen verran kuin haluaa. Mutta jos itkettää, niin saa itkeä, keskusteluissa ei kiirehditä tai tuomita ja arvostella.
– Toisinaan soittaja tai chatiin osallistuva voi tarvita kiireellistäkin ensiapua, välillä taas tilannetta puidaan rauhallisemmin. Vapaaehtoiset vastaajamme ovat koulutettu kohtaamaan perheiden ongelmia. Mukana on aina myös ammattilainen, jolta voi tarvittaessa kysyä apua. Ajanvarauschatiin voi varata ajan MLL:n ammattilaiselle tunnin mittaiseen keskusteluun, Pajamäki kertoo.
Yhteydenotot liittyvät joko omaan vanhemmuuteen tai lapsiin ja nuoriin. Vanhemmilla on huoli esimerkiksi lapsen yksinäisyydestä ja masennuksesta. Pajamäki toteaa, että vanhemmilla on iso huoli lapsistaan.
– Keskustelut liittyvät usein riittämättömyyteen vanhempana, uupumukseen ja huonommuuden tunteisiin. Vanhemmasta tuntuu, ettei hänellä ole keinoja, joilla selviytyä eteenpäin.
– Uutena teemana on noussut esiin ydinperheen ristiriidat. Toinen vanhemmista saattaa tuntea, ettei kasvatukseen löydetä yhteistä suuntaa, kumppani ei ymmärrä tai kasvatusajatukset ovat vastakkaisia. Näin tunnetaan yksinäisyyttä, vaikka perhe on ympärillä. Osaltaan tähän vaikuttaa myös perheiden taloudellisen tilanteen kiristyminen, Pajamäki avaa.
Tietoa lapsen kehityksestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä on tarjolla nykyään paljon. Samanaikaisesti haasteet elämässä ovat voineet kasvaa esimerkiksi työttömyyden, talousvaikeuksien sekä oman jaksamisen kanssa. Yhdistelmä kuormittaa ja uuvuttaa entisestään vanhempia.
MLL:n vanhemmille suunnatut tukipalvelut ovat saaneet osallistujilta hyvää palautetta. Se, että aikoja voi varata ennakkoon chatissa ja nettikirjeen voi kirjoittaa itselle sopivaan aikaan, koetaan hyväksi tavaksi. Myös chatkeskustelujen jatkuvuus saa kiitosta.
– Vapaaehtoiset työntekijämme ovat kertoneet, että vanhempia tukiessaan he saavat merkitystä myös omaan elämäänsä. Koulutamme säännöllisesti vapaaehtoisia vastaamaan vanhempien kanavan keskusteluihin, Pajamäki sanoo.
Johanna Pelto-Timperi
Kirjoittaja
Laura Riihelä
Valokuvaaja
Tue MLL:n työtä
- Tee kertalahjoitus tai ryhdy kuukausilahjoittajaksi
- Perusta oma keräys
- Tutustu testamenttilahjoitukseen