Siirry sisältöön

Nuortennetin moderaattori on jyvällä nuorten tunnoista

Nuortennetin moderaattori huolehtii, että keskustelupalstalla kaikilla on turvallinen olo.

Ystäväporukassa kolmantena pyöränä. Ihan kamalat hiukset. Paniikkikohtaukset, joiden vuoksi ei uskalla mennä kouluun. MLL:n Nuortennetin keskustelupalstalle tulvii viestejä kaikista asioista, jotka nuorta voivat mietityttää.

Nuortennetti on turvallinen ja vihapuheesta vapaa keskustelutila. Sen takaa moderointi, josta vastaavat vapaaehtoiset.

Juuri sosionomiksi valmistunut Kristina Pilke, 25, on ollut moderaattorina kaksi vuotta. Muutama vuosi sitten hän etsi mielekästä paikkaa, jossa tehdä opiskeluun kuuluva vapaaehtoistyön harjoittelu.

– Laitoin MLL:lle viestiä, ja minulle ehdotettiin moderointia. Innostuin siitä. Olin toivonutkin pääseväni tekemään mielenterveyteen tavalla tai toisella liittyvää työtä. Mielen hyvinvointi on niin laaja asia, ja sen tukeminen tuntuu tärkeältä omienkin kokemusteni vuoksi, Kristina sanoo.

Nuortennetissä käydään keskusteluja eri aihealueiden alla. Yksikään lähetetty viesti ei ilmesty palstalle automaattisesti, vaan moderaattorit käyvät ne läpi ja hyväksyvät julkaistavat.

Kirjoittajan äänen pitää kuulua sellaisena kuin se on. Siksi moderaattoreilla on selkeä toimintamalli: viestien sisältöä tai sanamuotoja ei muokata, vaan viesteistä voidaan ainoastaan poistaa epäasialliset ilmaisut, valheelliset väitteet tai tiedot, joista voi päätellä kirjoittajan henkilöllisyyden. Silloin viestiin kirjoitetaan näkyviin ”osa viestistä on poistettu”.

Kristina kertoo, että suosituin aihe on seksuaalisuus ja sukupuoli-identiteetti. Nuoret puhuvat paljon myös mielenterveydestä, etenkin masennuksesta. Mukaan mahtuu tietysti myös kevyempää arkipäiväistä jutustelua lempiartisteista ja -kirjoista.

Moderaattori oppii nopeasti tunnistamaan trolliviestit, jotka ovat turhanpäiväistä ilkeilyä eivätkä liity keskusteluun mitenkään.

– Toki sallimme normaalin keskustelun ja mielipiteet, mutta olennaista on, miten asiat ilmaistaan. Seksuaalisuuteen liittyvissä keskusteluissa pitää olla erityisen tarkka, ettei kukaan lukijoista saa väärää käsitystä viestin sisällöstä eikä viesti loukkaa ketään. Hiljattain yksi nuori mietti, onko transsukupuolinen. Hän itse käytti transu-sanaa, mutta poistimme sen, koska moni kokee sen haukkumasanaksi, Kristina kertoo.

Hän kokee saaneensa hyvän perehdytyksen työhön. Moderaattorien Whatsapp-ryhmässä pohditaan hankalimpia tapauksia yhdessä, ja mukana on Nuortennetin vastuuhenkilö.

Nuortennettiä moderoi neljä vapaaehtoista aikuista. Työtä voi tehdä sen verran kuin ehtii ja jaksaa. Esimerkiksi Kristina tekee yleensä yhden tai kaksi vuoroa viikossa, ja vuoro kestää puolesta tunnista tuntiin. Sen aikana hän käy läpi edellisen moderoinnin jälkeen kertyneet viestit. Homma hoituu läppärillä kotona.

– Tuntuu hyvältä, kun saa listan tyhjäksi.

Moderaattori saa paljon tietoa siitä, mitä nuorten päässä liikkuu.

– En vielä tiedä, työskentelenkö tulevaisuudessa nuorten parissa. Jos, niin tästä on silloin paljon hyötyä.


  • Ystävystyä voi, vaikkei tunne toista eikä tiedä edes tämän etunimeä. Nuortennetissä muodostuu porukoita, jotka viihtyvät samoissa keskusteluissa ja tulevat hyvin toimeen. Se tuntuu hyvältä.
  • Vapaaehtoistyössä on antoisaa myös se, kun pystyy tukemaan toisia vapaaehtoisia. Olen ollut mukana moderaattoriryhmässä pisimpään ja voin usein auttaa muita pulmatilanteissa.
  • Anonyymiys madaltaa kynnystä hakea vertaistukea ja puhua vaikeista asioista. Esimerkiksi Nuortennettiin ei tarvitse rekisteröityä ja luoda käyttäjätiliä.

Moderaattorit ovat 24–29-vuotiaita nuoria aikuisia, jotka huolehtivat MLL:n Nuortennetin turvallisesta ja positiivisesta ilmapiiristä. Keskustelupalstan aiheet käsittelevät esimerkiksi ihmissuhteita, mielenterveyttä ja seksuaalisuutta.

Moderaattorit ovat usein sosiaalialan opiskelijoita, jotka suorittavat opintoihin liittyvää vapaaehtoistyön harjoittelua tai ovat vastavalmistuneita. Tehtävään saa koulutuksen ja tukea.

Moderoinnista kiinnostunut voi ottaa yhteyttä Nuortennettiin ja kertoa samalla, miksi sopisi tehtävään.

Lue lisää (nuortennetti.fi)

Anu Kylvén

Kirjoittaja

Anna Autio

Valokuvaaja

Aiheeseen liittyvät

Nuorten MLL

Tule vapaaehtoiseksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös