Siirry sisältöön

Kouluikäisen mediakasvatus

Netti, sosiaalinen media, pelit, kuvaohjelmat ja muut median sisällöt ja alustat ovat osa kouluikäisen lapsen joka päiväistä kasvuympäristöä. Tältä sivulta löydät ajankohtaista tietoa kouluikäisen lapsen mediankäytöstä ja mediankäytön vaikutuksesta hyvinvointiin, lapsen kehitykseen sekä sosiaalisiin suhteisiin.

Miten tukea lapsen ikätasoista, monipuolista, turvallista ja vastuullista mediankäyttöä? Miten valjastaa digi iloksi ja hyödyksi? Miten MLL:n mediakasvatussisältöjä voi soveltaa kodin, koulun ja vapaa-ajan mediakasvatuksessa?

Eskarista ekalle -kirppu haastaa pohtimaan digihyvinvointia

Eskarista ekalle -kirppu on hauska pelillinen tapa käsitellä arjen hyvinvointia digilaitteiden äärellä alkuopetuksessa. Kirppu on suunnattu 5 – 8 -vuotiaille ja se sopii viskari, eskari ja 1. – 2. -luokkaisille. Kirppu innostaa luomaan myös omia kirppuja.

Leikkaa, askartele ja pelaa. Hyödynnä kasvatuksessa ja opetuksessa.

Eskarista ekalle kirppu on tulostettavissa täältä

Pelaaja kotona

Mitä vanhemman kannattaa tietää digitaalisista peleistä ja pelaamisesta? Miten tukea pelaavan lapsen hyvinvointia ja tasapainoista arkea? MLL:n mediakasvatusvideolla haastattelussa ovat kilpapelaaja Jere Oikarinen ja Mikko Meriläinen, tutkijatohtori ja pelikasvatustutkija Tampereen yliopistosta.

Katso video YouTubessa tästä

Nettikiusaaminen

Millaista on nettikiusaaminen ja miten se eroaa muusta kiusaamisesta? Tältä sivulta löydät tietoa ja vinkkejä miten nettikiusaamista voi ennaltaehkäistä ja miten tukea lapsen turvallista netinkäyttöä.

Lue lisää nettikiusaamisesta tästä

Digitaalinen pelaaminen

Digitaalisen pelaamisen kokonaisuudesta löydät ajankohtaista tietoa lasten ja nuorten pelikulttuurista sekä pelaamisen hyödyistä ja haitoista. Lisäksi saat tietoa siitä, miten aikuinen voi tukea lasta ja nuorta peliharrastuksessa sekä tasapainoisessa ja hyvinvointia edistävässä pelaamisessa.

Lue lisää digitaalisesta pelaamisesta tästä

Turvallisesti verkossa

Katso videolta mitä turvataitoja somessa tarvitaan ja mitä lapsi voi itse tehdä, kun kohtaa ikävää käytöstä tai häirintää netissä.

Katso video YouTubesta tästä

Tehtäväkortteja mediakasvatuksen tueksi

Mediakasvatusaiheisista tehtäväkorteista löydät tehtäviä, joita voi hyödyntää opetuksessa, tukioppilastoiminnassa ja nuorisotyössä. Tehtäväkorteista löytyy yksittäisiä tehtäviä sekä valmiita 45 minuutin oppituntimalleja. Teemoina mm. mediataidot, tunne- ja vuorovaikutustaidot digiympäristöissä, nettikiusaaminen ja reilut kaveritaidot, häirintä, tasapainoinen mediankäyttö ja digihyvinvointi.

Tutustu mediakasvatusaiheisiin tehtäväkortteihin

Ruutujen lumo

Ruutujen lumo -uutiskirje on MLL:n mediakasvatuksen uutiskirje hyvinvoinnin teemoista digiarjessa vanhemmille, ammattikasvattajille ja nuorisotyöntekijöille.

  • Miten medioiden käyttö vaikuttaa lapsen kehitykseen ja hyvinvointiin?
  • Miten valjastaa digi iloksi ja hyödyksi?
  • Miten toteuttaa mediakasvatusta kotona, koulussa ja kerhoissa?
Tilaa Ruutujen lumo -uutiskirje tästä

Euroopan unionin osarahoittama -logo

Copyright 2020 Mannerheimin Lastensuojeluliitto

The contents of this publication are the sole responsibility of MLL and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Licensed under the Apache License, Version 2.0 (the ”License”);
you may not use this file except in compliance with the License.
You may obtain a copy of the License at http://www.apache.org/licenses/LICENSE-2.0

Unless required by applicable law or agreed to in writing, software
distributed under the License is distributed on an ”AS IS” BASIS,
WITHOUT WARRANTIES OR CONDITIONS OF ANY KIND, either express or implied.
See the License for the specific language governing permissions and
limitations under the License.

Creative Commons -lisenssi

Takaisin ylös