612. Tietoinen keho: pallohieronta

600. Hyvinvointitaidot

Tehtävä

Pallohieronnan tavoitteena on pysähtyä tähän hetkeen tuntoaistin avulla.

Tila

Sali tai muu rauhallinen tila, jossa mahtuu asettumaan rentouttavaan asentoon.

Tarvikkeet

Patja ja tennispallo jokaiselle parille.

Kesto

15-45 min.

HyvinvointiKeskittyminen
5 - 9 luokatKummituntiNuorisotyöToinen aste

Harjoitus tehdään pareittain. Toinen asettuu patjan päälle päinmakuulle ja toisen tehtävänä on hieroa tennispallolla kevyesti selkää ja käsivarsia. Harjoituksen tarkoituksena on havainnoida sitä, miltä kosketus tuntuu ja millaiselta erilaiset liikkeet tuntuvat kehossa. Samalla tarkoituksena on olla läsnä tässä hetkessä ja havainnoida harjoituksen aikana mieleen tulevia ajatuksia ja tunteita. Muistuta oppilaita siitä, että tavoitteena on pysähtyä ja rauhoittua tähän hetkeen. Paria hierotaan rauhallisesti, tarkoitus ei ole hassutella tai satuttaa toista.

Pallohieronta on hyvä esimerkki siitä, miten ihmiset voivat auttaa toisiaan rauhoittumaan ja lepäämään. Ennakoitava ja ystävällinen kosketus herättää luottamusta ja rentouttaa.

Keskustellaan yhdessä

  • Saitko kokemuksen pysähtymisestä ja rauhoittumisesta tähän hetkeen?
  • Jos et, mistä arvelet sen johtuvan? Entä ne, jotka rauhoittuivat, miltä se tuntui?
  • Miltä tuntui olla hierottavana, entä hierojan roolissa?
  • Millainen liike auttoi pysähtymään ja rauhoittumaan tähän hetkeen?

 

Taustaa

Tässä hetkessä eläminen ja tietoinen läsnäolo auttavat havainnoimaan omia ajatuksia, tunteita ja kehon tuntemuksia. On hyödyllistä oppia pysähtymään ja tarkastelemaan, mitä oma mieli kussakin tilanteessa tuottaa. Silloin huomaamme tottumuksiamme, jotka eivät aina vie meitä kohti sitä, mitä todella haluamme.

Kyky elää juuri tässä hetkessä lisää positiivista mielialaa ja keskittymistä sekä vähentää murehtimista ja stressiä. Tietoisuustaitoja voi harjoitella samaan tapaan kuin harjoittelisimme pyörällä ajamista tai pianonsoittoa. Mitä enemmän harjoittelee, sitä paremmaksi taidot kehittyvät.

Ajatukset, tunteet ja toiminta liittyvät toisiinsa. Kun ajattelet myönteisiä ajatuksia, se muuttaa myös tunteitasi ja saa sinut toimimaan eri tavalla kuin jos ajattelet jatkuvasti esimerkiksi, että et osaa, tavoitteesi on turha tai että muilla asiat ovat paremmin. Ajatukset ja tunteet vaikuttavat käyttäytymisen valintoihin, usein jopa automaattisesti, mikä auttaa meitä suoriutumaan päivittäisistä tehtävistä esimerkiksi koulussa tai vapaa-ajalla. Siksi myönteisiin ajatuksiin kannattaa panostaa.