Siirry sisältöön

Nuoret valitsivat Koulurauhan teemaksi vastuun

Koulurauha julistetaan Kajaanissa 20. elokuuta, kun nuoret lukevat kirjoittamansa Koulurauhan julistuksen. Tapahtuma on aloitus lukuvuoden 2019–2020 Koulurauha-ohjelmalle, jonka teema on tänä vuonna vastuu.

Koulurauha julistetaan jo 29. kerran. Tapahtuma järjestetään joka vuosi eri paikkakunnalla ja nyt on ensimmäinen kerta, kun Koulurauha julistetaan Kajaanissa.

Alkavan lukuvuoden Koulurauha-ohjelman teema on vastuu. Tälle vuodelle nuoret ovat suunnitelleet teeman ympärille kuukausihaasteita, joiden tavoitteena on vahvistaa koulun yhteisöllisyyttä ja toisten huomioon ottamista. Teemalla halutaan herätellä nuoria ymmärtämään vastuu itsestä, muista ihmisistä sekä maailmasta.

– Vastuu on koko ajan ajankohtainen aihe ja haluamme sanoa nuorille, että ottakaa ensimmäisenä vastuuta pikkujutuista. Oppilaiden on hyvä osata kantaa vastuuta, koska sitä taitoa tarvitsee aina ja kaikissa elämänvaiheissa, sanovat 9.-luokkalainen Sohvi Sirviö ja 8.-luokkalainen Sini Toivonen Kajaanin lyseosta.

– Vastuu tekemisistä, tekemättömistä asioista ja sanomisista olivat asioita, joita halusimme tuoda esille teemassa ja tapahtumassa. Jokaisella on vapaus tehdä ja sanoa mitä haluaa, mutta vastuu on kannettava, 8.-luokkalainen Vilja Vatanen täydentää.

Koulurauhaa on Kajaanin lisäksi työstetty kolmensadan kilometrin päässä Uudessakaarlepyyssä.  Välimatka ei ole ollut este yhteistyölle, vaan uusikaarlepyyläisiä opettajia ja oppilaita on osallistunut tapahtuman suunnitteluun ahkerasti. Julistustapahtumassa nähdään Pohjanmaalla tehty videotervehdys.

–  Zachariasskolan oppilaat ovat olleet innolla mukana koulurauhatyössä. On ollut hauska päästä paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi ja tehdä yhteistyötä yli kielirajojen, tiivistää opettaja Ida Björkman.

Hyviä ryhmätaitoja opetellaan jo päiväkoti-ikäisenä, ja siksi osana Koulurauha-ohjelmaa on kehitetty myös Päiväkotirauhaa. Sen tavoitteena on alle kouluikäisten kiusaamisen ja yksinäisyyden ehkäiseminen. Päiväkotirauhalla halutaan muistuttaa lapsia, varhaiskasvatuksen ammattilaisia ja huoltajia lasten oikeudesta turvalliseen ja viihtyisään päiväkotiin.

Päiväkotirauhan toimintamallia on työstetty viime keväänä Pohjanmaalla Folkhälsanin johdolla yhteistyössä ”Se barnet” -koulutusohjelman (”Näe lapsi”) kanssa. Rummelbackenin päiväkoti Uudessakaarlepyyssä, Päiväkoti Hoppetossan Pedersören kunnassa ja Kirkkorannan päiväkoti Pietarsaaressa ovat olleet mukana perehtymässä kiusaamista ehkäisevään työhön, ja osallistujat ovat päässeet kokeilemaan Päiväkotirauha-materiaalien toteuttamista.

Sekä Päiväkotirauhaan että Koulurauhaan liittyvät materiaalit löytyvät suomeksi ja ruotsiksi ohjelman nettisivuilta.

Tänä vuonna osana Koulurauhaa järjestetään ensimmäistä kertaa vanhemmille oma tilaisuus, jossa pohditaan vanhempien roolia kouluhyvinvoinnin ja Koulurauhan edistämisessä. Kajaanin kaupungin perusopetuksen ja Vanhempainliiton järjestämä tilaisuus pidetään Kajaanin Keskuskoululla 19. elokuuta kello 18.

Koulurauha lukuvuodelle 2019–2020 julistetaan tiistaina 20. elokuuta Lehtikankaan koululla Kajaanissa kello 12. Tapahtumassa luetaan kajaanilaisten ja uusikaarlepyyläisten nuorten kirjoittama Koulurauhan julistus. Tilaisuudessa esiintyvät Ansa Kynttilä, Kajaanin keskuskoulun kuoro, Kajaanin lukion bändi sekä Kajaani Dance. Tilaisuudessa nähdään Koulurauha-biisin video sekä Lasten suusta -video, jolla tukioppilaat haastattelevat päiväkoti-ikäisiä lapsia ystävyydestä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähettää Koulurauhan julistukseen oman kirjallisen tervehdyksensä.

Tapahtumaa voi seurata livenä Koulurauhan nettisivuilla (linkki alla).

 

Lisätietoja
suunnittelija Satu Suomalainen, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 050 477 9455, satu.suomalainen(at)mll.fi
opetusneuvos Satu Elo, Opetushallitus, p. 029 533 1544
poliisitarkastaja Ari Järvenpää, Poliisihallitus, p. 071 8781 766
osastopäällikkö Pia Rosengård-Andersson, Folkhälsan, p. 044 788 3620
järjestötoiminnan asiantuntija Anri Leveelahti, Suomen Vanhempainliitto, p. 044 755 1372
tiedottaja Eveliina Kutila, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 040 580 2393

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Ohjelman keskeisiä periaatteita ovat oppilaiden osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Tavoitteena on, että kaikilla kouluyhteisön jäsenillä on koulussa hyvä olla. Oppimista tukeva, turvallinen ja toimiva koulu vaatii aktiivista työtä ympäri lukuvuoden.

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös