Siirry sisältöön

MLL:n lastenhoitoapu on tukenut perheitä 50 vuoden ajan

Jo 50 vuoden ajan MLL:n hoitajat ovat mahdollistaneet vanhempien työssä käymisen, opiskelun, askareiden hoitamisen ja oman ajan, kun vanhemmat ovat halunneet hetkeksi hengähtää.

MLL:n lastenhoitoapu sai alkunsa 70-luvulla, kun perheet, joissa molemmat vanhemmat kävivät palkkatöissä kodin ulkopuolella, kaipasivat tukea lastenhoidon järjestämiseen. Tähän tarpeeseen MLL perusti paikallisia hoitorenkaita.

1970-luvun alussa päivähoidon järjestäminen oli suuri kysymys. Äitien yleistyvä palkkatyö herätti kysymyksen sairaiden lasten päivähoidosta. Vanhemmat eivät voineet viedä sairasta lasta päivähoitoon, mutta lapsen sairaus ei myöskään oikeuttanut palkalliseen poisjäämiseen töistä.

MLL vastasi tarpeeseen aloittamalla lastenhoitoavun vuonna 1974.  Liitto linjasi tällöin kannanotossaan seuraavasti: ”Koska lasten sairastuminen on usein kausiluontoista, on luotava tarvittaessa käytettävissä oleva hoitajarengas. Kyseinen joukko voi muodostua esimerkiksi eläkeläisistä, perheenemännistä ja opiskelijoista. Heidät tulee myös valmentaa hoitamaan sairasta lasta.”

Vuonna 1979 liiton työvälityslupa laajeni, minkä myötä hoitorengastoiminta vihdoin vakinaistui. Sairastuneen lapsen hoitajien lisäksi se sai nyt välittää muitakin tilapäisiä lastenhoitajia. Ensimmäisenä vuonna hoitajia välitettiin 117, ja osastoissa hoitajia koulutettiin jatkuvasti lisää. MLL:n tukioppilaina aiemmin toimineet nuoret osoittautuivat innokkaiksi lastenhoitajiksi.

Tänä päivänä MLL:n lastenhoitoapua on saatavilla yli sadassa kunnassa ympäri Suomen. Vuonna 2023 MLL:ssa toimi lähes 900 lasten hoitajaa, ja lastenhoitoapua käytti noin 2 500 perhettä. Monet perheet ovat löytäneet MLL:n kautta hoitajan, jonka puoleen kääntyä aina tarvittaessa.

Hoitajien rekrytoinnista, koulutuksesta, välittämisestä ja ohjaamisesta vastaavat MLL:n piirit. Hoitajaa etsivä perhe voi jättää tilauksen MLL:n hoitajavälitykseen tai hakea itse alueen vapaita hoitajia eLastenhoito.fi-varausjärjestelmässä. Perhe toimii MLL:n välittämän hoitajan työnantajana.

MLL:n lastenhoitotoiminnan käytänteet ovat muuttuneet 70-luvulta, mutta toiminnan ydin on pysynyt samana: apua lapsiperheiden arkeen ja jaksamiseen.


Jutussa on käytetty lähteenä Eeva Kotiojan kirjaa Hyvän lapsuuden rakentajat. Mannerheimin Lastensuojeluliitto 1920–2020. (Siltala 2020)

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös