Siirry sisältöön
Lapsemme-lehden kuva, EI KÄYTETÄ MUUSSA YHTEYDESSÄ.

Hyppää, heitä, hassuttele – vinkit isomman joukon ulkoiluun

Syksyinen luonto tarjoaa ympäristön monenlaiseen tekemiseen. Kunnon varusteet ylle ja menoksi!  

Syntymäpäivät voi järjestää myös ulkonaJärjestelyt ja liikkuminen kannattaa pitää yksinkertaisina: oma piha, lähellä oleva puisto tai metsä ovat hyviä paikkoja. Monelle lapselle metsäsynttärit voivat olla ihan uusi juttu. 

Aarteenetsintä on taattu leikki. Palkintona voi olla vaikkapa suklaakultarahoja. Myös valokuvasuunnistus on hauska ohjelmanumero. Kumpaankin leikkiin lapset kannattaa jakaa pieniin ryhmiin, jotta kaikki saavat nauttia etsimisen ja löytämisen ilosta. Myös vapaalle leikille kannattaa antaa tilaa. 

Tarjoiluksi sopivat vaikkapa värikkäät varrastikut hedelmistä ja vihanneksista, helppotekoiset muffinit ja mehu. Jos synttäripaikalla on nuotiomahdollisuus tai keittokatos, vaahtokarkkien tai tikkupullien paistaminen on jo itsessään ohjelmanumero.  

Leikkimielisissä olympialaisissa ulkona ei tarvitse varoa koriste-esineitä tai huonekaluja. Isommalla joukolla kisatessa voidaan muodostaa vaikkapa perhejoukkueetLajien kannattaa olla sellaisia, että niissä tulevat erilaiset vahvuudet esiin. 

Hauskoja lajeja ovat esimerkiksi reppuselkäviesti ja pitkän pitkä perhehyppy. Tässä viestissä jokainen perhejoukkueen jäsen hyppää hypyn siitä, mihin edellinen pääsi ja hyppyjen sarja mitataan. Sitten käydään toinen kierros ja voittaja on se joukkue, joka parantaa eniten. 

Kuumaa laavaa –viestissä joukkueilla on muutama väline, vaikka laudanpätkiä tai ämpärinkansia, joita siirtämällä joukkue siirtyy yhdessä eteenpäin. Ensimmäinen astuu laudanpätkälle, ottaa mukaansa muut välineet ja siirtyy eteenpäin. Joukkue etenee perässä ja antaa takaa vapautuvia välineitä ensimmäiselle. Maahan ei saa astua. Jossakin kohdissa pitää ehkä olla toisen varpailla, sylissä tai reppuselässä, jotta välineitä saadaan eteenpäin.  

Tarkkuusheittokisat sopivat pihaolympialaisiin. Esimerkiksi ämpärinkansia voi heittää frisbeegolfin tapaan vaikka hularenkaan läpi. 

Korkeimman rakennelman kisaan materiaaleiksi sopivat vaikka puupalikat tai tyynellä säällä paperiarkit, joita voi taitella ja rypistellä tarpeen mukaan.

Kun lautapelin siirtää ulos, mittakaava on isompi. Ulkona pelattaviksi sopivat ainakin Memory, Afrikan tähti ja Kimble. Ulkolautapelit vaativat jonkin verran välineitä ja valmistelua, mutta vastaavasti saa liikuntaa ja hauskaa vaihtelua tuttuun peliin. 

Pelilliset haasteet saavat lapset liikkeelle. Luontobingo-pohjan voi kehitellä itse tai ladata valmiin pohjan Suomen Ladun sivuilta (linkki alla).

Perhehaasteeseen puolestaan voi keksiä tehtäviä, joissa sekä lapsilla että aikuisilla on mahdollisuus loistaa. Puuhun kiipeäminen, metsässä paljain jaloin kävely, kuralätäkössä hyppiminen… Mielikuvitus peliin!

Etsinnän jännitystä tarjoavat esimerkiksi geokätköily ja Pokémon Go. MOBO-sovelluksesta puolestaan löytyy suunnistusratoja monista Suomen kunnista.

Ja kun syksyä eletään, ei pidä unohtaa aivan parasta aarteenetsintää: sieniretkeä.

Miten olisi taiteen tekeminen ilman tavanomaisia värejä ja välineitä? Polulta löytyneeseen oksaan voi tehdä mobilen käsillä olevista luonnonmateriaaleista tai tehdä luontomandaloita ja kuvitteellisia eläimen pesiä. 

Syksyn lehdistä voi pujotella koristeen ja lehdistä, kuivista oksista ja kävyistä koostaa vaikka asetelman. Isommista karahkoista voi saada syntymään majan tai kodan. 

Taiteen teon yhteydessä on hyvä ohjata siihen, että käytetään vain maasta löytyviä materiaaleja, eikä revitä eläviä kasveja tai sammalta ja jäkälää. 

Jos maalaaminen miellyttää, voi sankoon ottaa vettä, ison sudin ja maalata kalliota vedellä.  

Muistikuvia voi kerätä sekä kameralla kuvaamalla että aineettomammin: ota taulunkehys tai pahvista leikattu kehys ja kulje sen kanssa etsimässä luonnon teoksia.  

Vinkit antoi hankesuunnittelija Susanne Blomqvist Suomen Ladusta.

Juttu on julkaistu Lapsemme-lehdessä 3/2020.

Merja Räty

Kirjoittaja

Colourbox

Valokuvaaja

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Lapsemme-lehden vinkkipalstalla aiemmin julkaistuja juttuja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös