Siirry sisältöön

Nuppu Oinas antaa äänen kiusatuille

Artisti ja somevaikuttaja Nuppu Oinas on ollut yli puolet elämästään koulukiusattu. Nyt hän kannustaa nuoria pohtimaan, millaisia vaikutuksia kiusaamisella voi olla – sekä kiusattuihin että kiusaajiin itseensä.

Viidesluokkalaisena Nuppu Oinas kohtasi elämänsä traumaattisimman kiusaamiskokemuksen. Välitunti oli juuri alkamassa eikä yhtään aikuista ollut näkemässä, kun vanhempi poika tuli Oinaan luokse ja kuristi. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Oinas koki fyysistä väkivaltaa.

– Tilanne oli todella pelottava. Olin nähnyt, kuinka vanhempi poika oli lyönyt luokkatoveriaan, ja olin kertonut siitä opettajalle. Niinpä hän tuli kostamaan tapahtuneen minulle, Oinas kertoo.

Ensimmäisen kiusaamiskokemuksen jälkeen Oinas alkoi pelätä, että vastaavat tilanteet toistuisivat. Fyysisen väkivallan sijaan kiusaaminen kuitenkin jatkui henkisenä väkivaltana. Oinas kertoo, että häntä on kiusattu kaikilla luokka-asteilla, alakoulusta lukioon. Kaksi kertaa hän on myös vaihtanut koulua kiusaamisen vuoksi.

– Yläasteella kiusaaminen paheni. Menin uuteen kouluun, jossa ei ollutkaan kavereita, joiden kanssa hengata. Jäin yksinäiseksi ja ulkopuoliseksi, ja syrjimistä sekä suoranaista haukkumista oli paljon, Oinas kertoo.

– Lukiosta puolestaan muistan elävästi erään tilanteen, kun kesken kotitaloustunnin koko pöytäryhmä alkoi laukoa ilkeitä kommentteja. Olin niin loppu, että minun oli vain pakko lähteä kesken koulupäivän kotiin. En pystynyt olemaan koulussa silloin, hän jatkaa.

Oinas ei uskaltanut kertoa kiusaamisesta kenellekään, sillä pelkäsi kertomisen johtavan kiusaamisen pahentumiseen. Vanhat traumat kiusaamiskokemuksista kummittelivat mielessä, ja Oinas koki olevansa kiusaamisen kanssa todella yksin. Piilossa tapahtuva kiusaaminen myös herätti Oinaassa epäilyn, mahtaisiko kukaan uskoa, jos hän kertoisi kiusaamisesta.

– Moni kiusattu ei uskalla puhua kokemuksistaan, koska pelkää, että on kuvitellut kaiken. Itse en halunnut koskaan kertoa kiusaamisesta aikuisille, vaan vaihdoin mieluummin itse koulua. Pelkäsin, että jos kiusaajat saavat sanktioita ja kuulevat minun kertoneen kiusaamisesta, se pahentaa tilannetta entisestään, Oinas kertoo.

Kiusaaminen kuitenkin vaikutti Oinaan käytökseen merkittävästi.

– Yläasteella luokanvalvoja varasi minulle ajan terveydenhoitajalle, koska en enää hymyillyt yhtä paljon kuin ennen. En kuitenkaan uskaltanut kertoa terveydenhoitajalle mitään. Jälkeenpäin ajateltuna olisi varmasti ollut hyötyä, että olisin uskaltanut avata suuni.

Puhumisen sijaan Oinas purki tunteitaan ja ajatuksiaan päiväkirjaan sekä anonyymeille nettifoorumeille. Anonyymisti kirjoittaminen tuntui helpommalta, kun kukaan ei tiennyt, että ruudun takana on juuri Oinas. Myös musiikki oli tärkeä työkalu pahan olon käsittelemiseen.

– Yläasteaikana suurin apuni oli biisien kirjoittaminen ja purin omaa pahaa oloani musiikkiin. Nyt kun luen sen aikaisia biisitekstejäni, huomaan, että ne ovat todella rankkoja. Niissä näkyy kipu, josta en ole pystynyt kertomaan muille. On ollut helpompi kirjoittaa biisejä, Oinas pohtii.

Musiikin lisäksi vaikeista kokemuksista selviytymisessä on auttanut ajatus siitä, ettei kiusaaminen jatku ikuisesti. Samaa viestiä Oinas haluaa myös välittää nuorille, jotka ovat somessa tulleet kertomaan hänelle tulleensa kiusatuiksi.

– Olen koittanut sanoa nuorille, että joskus tulee vielä se hetki, kun kaikki on takana päin. Toivoisin, että nuoret alkaisivat miettimään, kuinka vahvasti kiusaaminen vaikuttaa sekä uhreihin että kiusaajiin. Uhreille yksikin kiusaamistapaus voi aiheuttaa elinikäiset traumat ja kiusaajat puolestaan voivat kantaa pitkään mukanaan pahaa oloa tai huonoa omatuntoa. Nuorena kaikki eivät sitä mieti, hän kiteyttää.

Omien kiusaamiskokemusten jakaminen julkisuudessa ei ole ollut Oinaalle helppoa. Kun Oinas antoi aiheesta ensimmäisen kerran laajan haastattelun viime keväänä, häntä pelotti kamalasti. Henkilökohtainen ja vaikea aihe tuli silloin laajuudessaan näkyväksi suurelle yleisölle.

Lopulta asian avaaminen on kuitenkin ollut käänteentekevä juttu. Oinas kertoo, että artikkelin tullessa ulos hän sai valtavan määrän viestejä ihmisiltä, jotka ovat kokeneet vastaavaa. Nuorten viestit ovat saaneet myös Oinaan pohtimaan asiaa uudesta näkökulmasta.

– On tuntunut todella hyvältä, että olen voinut antaa toivoa kiusaamista kohdanneille nuorille. Itsekin olisin kiusattuna kaivannut roolimallia, joka olisi konkretisoinut, että “tuokin on selvinnyt kiusaamisesta ja on nyt tuossa pisteessä, vaikka on joskus ollut todella kiusattu”. Haluaisin, että samassa tilanteessa olevat nuoret voisivat nähdä valon tulevassa, Oinas sanoo.

Pitkäaikaisen ja rankan kiusaamisen haavat ovat kuitenkin parantuneet hitaasti. Kun Oinas nousi julkisuuteen Idols-laulukilpailun myötä, vanhat muistot nousivat pintaan.

– Idolsin aikaan kävin lukemassa Jodelia ja nettikommentteja, jotka olivat paikoin todella ikäviä. Sain silloin paniikkikohtauksia. Nykyään olen tottunut siihen, että aina tulee vihakommentteja, ja osaan suhtautua siihen, etteivät ihmiset mieti, mitä he kirjoittavat sinusta, Oinas sanoo.

Kiusaaminen on somen myötä saanut uusia ja entistä vaikeammin kitkettävissä olevia muotoja. Ennen koulussa tapahtuvaa kiusaamista pääsi kotiin pakoon, mutta nykyään kiusaaminen jatkuu somessa. Oinas kertoo, että nuorten kanssa puhumansa perusteella kiusaaminen voi paikoin olla todella raakaa ja puhelimeen saattaa jatkuvalla syötöllä tulla uhkaavia viestejä tai kuvia.

– Tulevaisuudessa pitää vielä entistä tarkemmin miettiä, kuinka somekiusaamista voidaan kitkeä tai kuinka siihen voidaan puuttua, Oinas korostaa.

– Kouluissa tätä varmaan jo tehdäänkin, hän jatkaa.

Toisaalta sosiaalisessa mediassa on myös voimaa. Oinaankin ura julkisuudessa lähti nousuun TikTokin myötä ja sosiaalisen median kautta hän on löytänyt oman yleisönsä sekä oppinut imemään sieltä positiivista energiaa. Mutta mistä Oinas sai rohkeuden julkaista videoita nettiin?

– En alkuun odottanut, että saisin seuraajia TikTokissa, vaan tein videoita lähinnä omaksi ilokseni. Kun videot alkoivat saada näyttökertoja, sain myös paljon positiivista palautetta, joka rohkaisi minua ihmisenä todella paljon. Hyvän palautteen myötä olen huomannut, että pystyn tähän ja olen ihan samanlainen tyyppi kuin muutkin, Oinas kertoo.

Tällä hetkellä Oinas tekee täyspäiväisesti somea sekä työstää uutta albumiaan. Musiikki on säilynyt elämässä vahvana tukipilarina nuoruusvuosista asti, ja yhä edelleen Oinas purkaa tunteitaan ja ajatuksiaan musiikkiin.

– Uudella levylläkin ehkä käsitellään kiusaamiskokemuksia lyriikoiden muodossa, hän paljastaa.

Kiusaamista kokeneille Oinaalla on tärkeä viesti:

– Toivoisin, että nuoret eivät jäisi kiusaamisen kanssa yksin, vaan voisivat käsitellä asiaa jonkun läheisen kanssa. Jos kiusaamiseen saadaan puututtua jo varhain, myös lapset ymmärtävät tekojensa seuraukset.


  • Syntynyt 1996 Lappeenrannassa.
  • Asuu nykyisin Helsingissä.
  • Laulaja, muusikko ja somevaikuttaja. Tunnetaan erityisesti TikTok-tilistään Nuppipaa, jossa hänellä on yli 200 000 seuraajaa.
  • Työstää tällä hetkellä uutta albumia. Ensimmäinen EP-levy Herkkis julkaistiin kesäkuussa 2023.
  • Haaveilee keikkailusta ja uuden musiikin julkaisusta.
  • Harrastaa lenkkeilyä ja juoksi viime keväänä puolimaratonin. Nuorempana harrastanut yleisurheilua.

Aili Autio

Kirjoittaja

Jani Laukkanen

Valokuvaaja

Lue lisää

Tukea kiusaamista kokeneelle nuorelle

Tukea ja neuvoja vanhemmalle

MLL:n kiusaamisen vastainen työ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Auta kiusattuja

Osaatko kuvitella, miltä tuntuu yrittää olla näkymätön, jotta ei joutuisi kiusatuksi? Liian monelle lapselle se on arkea.

Sinä voit auttaa. Lahjoita nyt!

Takaisin ylös