611. Tässä ja nyt

600. Hyvinvointitaidot

Tehtävä

Mielikuvaharjoituksen tavoitteena on pysähtyä tähän hetkeen eri aistien (tunto-, kuulo-, hajuaisti) avulla.

Tila

Luokka, sali tai muu rauhallinen tila.

Kesto

15-45 min.

HyvinvointiKeskittyminen
5 - 9 luokatKummituntiNuorisotyöToinen aste

Pyydä oppilaita asettumaan joko makuulle lattialle tai hyvään asentoon tuolillaan. Kerro, että he voivat tehtävän aikana halutessaan sulkea silmänsä, mutta silmät saa myös pitää auki, kunhan muuten ottaa rauhallisen asennon. Lue seuraava teksti:

”Sulje silmäsi, rauhoitu ja huomaa, mitä ympärilläsi ja itsessäsi tapahtuu. Kokeile, miltä tuntuu vain istua hetken aikaa tekemättä mitään – ilman että näpräät puhelinta, kuuntelet musiikkia tai juttelet kaverin kanssa. Pysähdy kuuntelemaan ääniä ympärilläsi? Haistatko ympärilläsi tuoksuja? Mitä tunnet kehossasi? Missä istut? Entä millaisia ajatuksia tulee mieleesi? Mitä tunteita huomaat? Ole hetki ihan rauhassa ja kuuntele omaa itseäsi…. (Tauko) Nyt voit valmistautua hetken päästä avaamaan silmäsi… Avaa silmäsi.”

 

Kerro osallistujille

Jokaisen kannattaa ottaa silloin tällöin aikaa hiljaisuudelle ja omille ajatuksille. Se virkistää ja usein myös auttaa katsomaan mietityttäviä asioita vähän uudesta näkökulmasta.

Keskustellaan yhdessä

  • Miksi on tarpeen pysähtyä tähän hetkeen?
  • Mitä voimme oppia itsestämme, kun rauhoitumme?
  • Mitä voimme oppia ympäristöstämme silloin, kun olemme ihan hiljaa?

 

Taustaa

Tässä hetkessä eläminen ja tietoinen läsnäolo auttavat havainnoimaan omia ajatuksia, tunteita ja kehon tuntemuksia. On hyödyllistä oppia pysähtymään ja tarkastelemaan, mitä oma mieli kussakin tilanteessa tuottaa. Silloin huomaamme tottumuksiamme, jotka eivät aina vie meitä kohti sitä, mitä todella haluamme.

Kyky elää juuri tässä hetkessä lisää positiivista mielialaa ja keskittymistä sekä vähentää murehtimista ja stressiä. Tietoisuustaitoja voi harjoitella samaan tapaan kuin harjoittelisimme pyörällä ajamista tai pianonsoittoa. Mitä enemmän harjoittelee, sitä paremmaksi taidot kehittyvät.

Ajatukset, tunteet ja toiminta liittyvät toisiinsa. Kun ajattelet myönteisiä ajatuksia, se muuttaa myös tunteitasi ja saa sinut toimimaan eri tavalla kuin jos ajattelet jatkuvasti esimerkiksi, että et osaa, tavoitteesi on turha tai että muilla asiat ovat paremmin. Ajatukset ja tunteet vaikuttavat käyttäytymisen valintoihin, usein jopa automaattisesti, mikä auttaa meitä suoriutumaan päivittäisistä tehtävistä esimerkiksi koulussa tai vapaa-ajalla. Siksi myönteisiin ajatuksiin kannattaa panostaa.