Siirry sisältöön

Tiedätkö millaista on olla lapsi?

Tiedätkö, millaista on olla lapsi Suomessa juuri nyt?

Kysyimme lapsilta ja kuulimme, miten monenlaisia asioita heillä on mielessä. Osa on vaikeita, osa mukavia, jotkut pelottaviakin. Lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisia kuuntelemaan, kannustamaan, auttamaan. He haluaisivat viettää enemmän aikaa vanhempiensa kanssa.

Lapsilla on oikeus tulla kuulluksi itseään koskevissa asioissa, myös päätöksenteossa. Meistä aikuisista riippuu, toteutuvatko lasten oikeudet.

Lasten ja nuorten puhelin kuuntelee joka päivä

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia aikuisia, joilla on aikaa kuunnella. Siksi lasten ja nuorten puhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä. Soittaa saa mistä tahansa asiasta ja kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia. Puhelujen lisäksi lapset voivat myös kirjoittaa kirjeen tai chatata päivystäjän kanssa.

Lue lisää

Oikeus tulla kuulluksi

Lapsen oikeuksien sopimus takaa lapselle oikeuden tulla kuulluksi. Lapsella on oikeus sanoa mielipiteensä asioista, jotka vaikuttavat hänen elämäänsä. Aikuisten täytyy ottaa huomioon lapsen mielipide, kun he päättävät lapsen asioista. Heidän täytyy myös kertoa päätöksestä niin, että lapsi ymmärtää sen. Tutustu lapsen oikeuksiin.

Lue lisää

Valtaosa voi hyvin, mutta...

Valtaosa lapsista voi hyvin, mutta osalle lapsista kasautuu ongelmia, jotka varjostavat elämää ja heikentävät hyvinvointia vielä aikuisenakin. Joka kymmenes lapsi Suomessa elää pienituloisessa perheessä. Perhetausta vaikuttaa vahvasti lapsen tulevaisuuteen, eikä kaikilla ole yhdenvertaisia mahdollisuuksia suunnitella tulevaisuutta.

Lue lisää

En tiedä, ellen kuuntele

Tiedämmekö me aikuiset millaista on olla lapsi? Meidän on vaikea muistaa, miten monessa asiassa lapsena tarvitsi apua tai miten iso elämys on kokea jotakin ensimmäistä kertaa. Jo se, että joku aikuinen on kiinnostunut ja haluaa ymmärtää, voi joskus olla lapselle äärimmäisen tärkeä kokemus, pohtii Liisa Partio kirjoituksessaan.

Lue lisää

Lapsiin investoiminen on kannattanut

100-vuotiaan Suomen menestystarina on lasten tarina: Lapsiin ja nuoriin investoiminen on ollut yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun maamme on rakentunut kehitysmaasta vauraaksi hyvinvointiyhteiskunnaksi.

Lue lisää

Jokaisella lapsella ja nuorella pitäisi olla joku, joka kuuntelee. Yksi aikuinen, jolla on aikaa kuunnella, voi muuttaa nuoren ihmisen elämän. MLL:n Lasten ja nuorten puhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä. Jotta puheluihin voidaan vastata, MLL sinun tukeasi. Lahjoittamalla tarjoat lapsille ja nuorille luotettavan aikuisen kiireetöntä aikaa.

Takaisin ylös