Siirry sisältöön

Lasten ja nuorten puhelin kuuntelee joka päivä

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia aikuisia, joilla on aikaa kuunnella. Siksi lasten ja nuorten puhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä. Soittaa saa mistä tahansa asiasta ja kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia. Puhelujen lisäksi lapset voivat myös kirjoittaa kirjeen tai chatata päivystäjän kanssa.

Puhelimessa, jossa ei tarvitse kertoa edes nimeään, on helpompi kysyä tai kertoa asioista, joista on kasvotusten vaikea puhua. Lapset kysyvät esimerkiksi seksistä tai saattavat kertoa päivystäjälle ensimmäistä kertaa vanhempien alkoholin käytöstä tai vaikeasta kiusaamisesta. Päivystäjät auttavat kuuntelemalla ja miettimällä lapsen kanssa, kuka olisi se lähipiirin aikuinen, joka voisi auttaa. Usein neuvotaan ja kannustetaan ottamaan yhteyttä ammattilaisiin kuten koulupsykologiin tai -kuraattoriin.

Lasten ja nuorten palautteissa korostuu kiitos siitä, että aikuisella on ollut aikaa, ettei ongelmia ole vähätelty ja että päivystäjältä on saanut konkreettisia neuvoja ja rohkaisua avun hakemiseen.

”Olen kirjoittanut tänne muutaman kerran ja joka kerta onnistutte saamaan paremman mielen ja toivoa!” on nuoren palaute, joka kuvaa hyvin, miksi palvelua tarvitaan.

Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjät ovat vapaaehtoisia aikuisia, jotka MLL kouluttaa tehtävään. Lasten ohella myös vapaaehtoiset kokevat palvelun tärkeäksi ja oman roolinsa päivystäjänä mielekkääksi ja innostavaksi tehtäväksi.

Lasten ja nuorten puhelimen yhteydenotoista kertyy myös tärkeätä tietoa lasten kokemuksista esimerkiksi palvelujen käyttäjinä. Viime vuosina huomiota on kiinnittänyt lasten ja ammattilaisten kohtaamisen haasteet. Lapset ja nuoret eivät läheskään aina tiedä, kuka voisi auttaa, kun elämässä tapahtuu isoja asioita tai olo on huono. Monet jäävät ilman tarvitsemaansa tukea tai eivät osaa hakea sitä ajoissa, koska eivät tiedä milloin ongelma on riittävän iso, jotta kiireiseen ammattilaiseen voisi ottaa yhteyttä.

Auttavassa puhelimessa kertyneen tiedon perusteella MLL on järjestänyt lasten ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille koulutuksia lasten ikätasoisesta kohtaamisesta.

Ladattavat aineistot

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös