Siirry sisältöön

Lasten ja nuorten puhelin ja chat

Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa lapsi voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta.

Lasten ja nuorten puhelin numerossa 116 111 päivystää maksutta koko maassa vuoden jokaisena päivänä, myös pyhäpäivinä. Palvelun kohderyhmää ovat kaikki alle 25-vuotiaat lapset ja nuoret. Yhteydenottoihin vastaavat koulutetut, aikuiset päivystäjät. Päivystäjillä on tukenaan sosiaali- tai terveysalan ammattilainen, jolle yhteydenotto voidaan tarvittaessa siirtää.

Lasten ja nuorten puhelimeen voi ottaa yhteyttä täysin nimettömästi.  Puheluja ei nauhoiteta, eikä puhelu näy puhelinlaskulla.

Lasten ja nuorten puhelin 116 111

maanantaista perjantaihin kello 14–20
lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17–20

Barn- och ungdomstelefonen päivystää ruotsiksi numerossa 0800 96 116

maanantaisin ja tiistaisin kello 14–17
keskiviikkoisin ja torstaisin kello 14–20

Lasten ja nuorten oma numero 116 111

116 111 on yleiseurooppalainen lasten ja nuorten auttavien puhelinten numero. Numero on käytössä 24 EU-maassa ja lisäksi seitsemässä muussa EU:n ulkopuolisessa eurooppalaisessa maassa. Tarkoituksena on, että lyhyt ja helposti muistettava numero on jokaisen eurooppalaisen lapsen mielessä avuntarpeen hetkellä, ja tarjolla oleva tuki maasta riippumatta on samankaltaista.

Euroopan komissio on tunnistanut 116 111 -numeron yhteiskunnallisesti merkittäväksi tukitahoksi ja tukee sen roolia osana kansallisia lastensuojelujärjestelmiä. Komission suosituksen mukaan eurooppalaisilla auttavilla puhelimilla on tärkeä rooli esimerkiksi lapsiin kohdistuvan väkivallan ja nettikiusaamisen ehkäisyssä sekä lasten mielenterveyden tukemisessa.

Lapsen ikätasoinen kohtaaminen Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa

Jokainen lapsi tai nuori kohdataan Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa yksilöllisesti ja hänen tilanteeseensa paneutuen.

Nimettömänä voi olla helpompaa puhua monesta vaikeammastakin asiasta kuin kasvokkain. Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa lapsi saattaa ensimmäistä kertaa uskaltautua puhumaan esimerkiksi kiusaamisesta tai vaikeista kotioloista. Usein lapsi ei tiedä, mistä tai keneltä voisi saada apua tilanteeseensa. Päivystäjä pohtii yhdessä lapsen kanssa, kuka olisi sellainen turvallinen aikuinen lapsen elinpiirissä, jonka puoleen kääntyä. Päivystäjä myös tarjoaa tietoa eri tukitahoista ja siitä, millaista työtä esimerkiksi oppilashuollon tai lastensuojelun ammattilaiset tekevät.

Akuuteissa tilanteissa yhteydenotto siirtyy vapaaehtoisen tukena olevalle MLL:n työntekijälle, sosiaali- tai terveysalan ammattilaiselle, joka on tarvittaessa ja lapsen tai nuoren luvalla yhteydessä lastensuojeluun tai hätäkeskukseen.

MLL:n ja lapsiasiavaltuutetun ohjeet lapsen kohtaamiseen palveluissa


Jos ääneen puhuminen tuntuu vaikealta, lapset ja nuoret voivat kirjoittaa viestin Lasten ja nuorten nettikirjepalveluun luottamuksellisesti ja nimettömänä. Kirjeeseen vastaa vapaaehtoinen, luotettava aikuinen.

Siirry Lasten ja nuorten nettikirjepalveluun

Kirjeen voi kirjoittaa myös ruotsiksi.

Lapset ja nuoret voivat ottaa yhteyttä MLL:n aikuiseen päivystäjään myös chatin kautta. Chat on avoinna joka päivä kello 17–20.

Lasten ja nuorten chat Nuortennetissä

Puhelin, kirjepalvelu ja chat on tarkoitettu kaikille alle 25-vuotiaille. Niihin voi ottaa yhteyttä missä tahansa asiassa, pienessä tai isossa, ilossa ja surussa.


Nuorten tukilinjan tarkoituksena on tukea itsetuhoisuudesta, väkivallasta, mielenterveysongelmista tai muista vaikeista tilanteista kärsiviä nuoria, jotka tarvitsevat ammattilaisen apua. Tavoitteena on helpottaa nuoren vaikeita tunteita sekä auttaa nuorta palveluihin pääsemisessä. Puheluihin vastaavat MLL:n ammattilaiset ja he voivat tarjota nuorille myös jatkokeskusteluaikoja.

Nuorten tukilinjaan voi ottaa yhteyttä esimerkiksi:

  • nuori, joka tarvitsee apua joko juuri sillä hetkellä tai yleisesti
  • nuori, jolla on huoli itsestään tai huoli läheisestä ja se tekee olon tuskaiseksi
  • nuori, jolla on mielenterveysongelmia tai itsetuhoisia ajatuksia, ajatuksia itsemurhasta tai huoli läheisen ongelmista
  • nuori, joka ei uskalla hakea apua muualta tai jolla ei ole ketään muuta, jolle puhua
  • nuori, joka on jo palveluiden piirissä, mutta tarvitsee täydentävää tukea

Puhelu on täysin ilmainen eikä se näy puhelinlaskussa. Nuori voi ottaa yhteyttä nimettömästi. Puheluita ei myöskään nauhoiteta.

Nuorten tukilinja 116 111

Maanantaista perjantaihin kello 20-24


Lasten ja nuorten puhelimen palvelut noudattavat toiminnassaan Puhelin- ja verkkoauttamisen eettisten periaatteiden neuvottelukunnan (PuhEet) eettisiä periaatteita.

Ladattavat aineistot

Aiheeseen liittyvät

Tietoa nuorille

Tietoa ja materiaaleja ammattilaisille

Takaisin ylös