Siirry sisältöön

MLL nostaa kiusaamisen vastaisen työn yhdeksi kärkiteemoistaan  

Tällä hetkellä käydään vilkasta yhteiskunnallista keskustelua lasten ja nuorten välisestä kiusaamisesta ja siihen puuttumisesta. Sama aihe on noussut esille myös vuoden 2023 kouluterveyskyselyn tuloksissa, jossa ilmeni, että vähintään viikoittain tapahtuvaa kiusaamista oli kokenut viime vuosia suurempi osuus kaikilla kouluasteilla. MLL:ssä tehdään laajaa kiusaamista ehkäisevää ja sen vastaista työtä. Nyt toimintaa on päätetty vahvistaa entisestään.  

Kiusaamisen vastaisen työn erityisasiantuntija Virpi Pöyhönen, PsT, aloitti MLL:ssä elokuun alussa. Hän on työskennellyt aiemmin Turun yliopistossa erityistutkijana kehittäen kiusaamisen vastaista työtä.  Pöyhönen on väitellyt aiheesta kiusatun oppilaan puolustaminen ja tukeminen sekä kirjoittanut tietokirjan Noidankehästä pois – Voiko kiusaamisen kierteen katkaista (Tammi).

– Kouluterveyskyselyn tuloksissa hälyttävänä näyttäytyy kiusaamisen lisääntyminen. Meidän täytyy varmistaa, että kouluilla on selkeät toimintamallit ja resurssit kiusaamiseen puuttumiseen ja näihin myös sitoudutaan. Tarvitsemme kaikki aikuiset ja aivan erityisesti vanhemmat mukaan lasten ja nuorten tueksi. He ovat piilevä voimavara. Tämä on ehdottomasti yksi niistä asioista, joihin tulen omassa työssäni keskittymään, summaa Pöyhönen. 

MLL:llä on paljon tarjottavaa kiusaamisen vastaisen työn kentällä. Tukioppilastoiminta nostaa nuorten äänen kuuluviin ja tukee nuorten osallisuutta ja ryhmäytymistä.  Kiusaamista kokeneiden ja kiusaamiseen osallistuneiden lasten vanhemmille suunnatuissa ryhmissä tuetaan vanhempia selviytymään tilanteessa. Kiusatuille nuorille suunnatut ryhmät puolestaan auttavat nuoria toipumaan kiusaamisesta.  

– Lapsi tarvitsee aikuisten tukea osatakseen toimia myönteisesti muiden lasten kanssa. Oman lapsen osallistuminen kiusaamiseen saattaa herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia, esim. epäuskoa, häpeää ja avuttomuutta. Vanhempi kaipaa tukea tilanteen selvittämiseen lapsen ja koulun kanssa, painottaa verkkotukiryhmien asiantuntija Päivi Naukkarinen. 

Koulun epäviralliset normit rakentuvat oppilaiden keskuudessa. Tämän takia oppilaat on otettava mukaan kiusaamisen vastaiseen työhön.   

– Varmasti joka ikisen koulun säännöissä sanotaan, että kaveria kohdellaan kunnioittavasti, mutta niin kauan kuin esimerkiksi yhden oppilaan kustannuksella naureskelu on hyväksyttävä tapa saada arvostusta ryhmässä, ei voida aidosti puhua koulun kiusaamisen vastaisesta toimintakulttuurista, sanoo kouluyhteistyön asiantuntija ja mm. tukioppilastoiminnasta vastaava Anna-Kaisa Hiedanniemi.  

– Oppilailla on valta ylläpitää vallitsevia normeja ja vastaavasti heillä on valta niitä myös muuttaa. Vuosittain 11 000 aivan tavallista oppilasta toimii kouluissa tukioppilaina haluten tehdä työtä sen eteen, että koulu olisi kaikille kivempi paikka – vertaisten sanalla ja esimerkillä on suuri merkitys.   

Osana kiusaamisen vastaista työtä ja ennaltaehkäisyä MLL järjestää Kaveritaidot -verkkovanhempainillan 2.10. yhteistyökumppani Arla Luonto+ kanssa. Vanhempainillassa kasvatusalan huippututkijat ja asiantuntijat tarjoavat konkreettisia vinkkejä lasten kaveritaitojen luotsaamisessa sekä kiusaamisen ja yksinäisyyden ehkäisyssä. Aiheen ajankohtaisuus ja kiinnostavuus näkyy osanottajamäärässä, iltaan on ilmoittautunut 20.9. mennessä jo 1300 osanottajaa.  

Lisätiedot 

  • Virpi Pöyhönen, kiusaamisen vastaisen työn erityisasiantuntija, virpi.poyhonen@mll.fi, puh. 050 5709445  
  • Suvi Myllärniemi, kiusaamisen vastaisen työn asiantuntija, suvi.myllarniemi@mll.fi, puh. 050 5951477  
  • Anna-Kaisa Hiedanniemi, kouluyhteistyön asiantuntija, anna-kaisa.hiedanniemi@mll.fi, puh. 050 5176377 
  • Päivi Naukkarinen, asiantuntija, Kiusaamista kokeneiden tai siihen osallistuneiden lasten vanhempien -verkkotukiryhmät, paivi.naukkarinen@mll.fi, puh. 050 5739596 

Aiheeseen liittyvät

Tukea vanhemmille, lapsille ja nuorille

Auta meitä auttamaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös