Siirry sisältöön

Kuuntele ja keskustele seksuaalisesta väkivallasta kouluissa

Viime päivinä uutisointi Oulun ja Helsingin seksuaalisen väkivallan tapausten ympärillä on ollut voimakasta. Koska uutisointi vaikuttaa lapsiin ja nuoriin, aiheesta on tärkeää käydä keskustelua kouluissa.

Ihan pienille lapsille ei aihetta ole syytä avata. Sellaisten lasten kanssa, jotka koulun/kaveriporukan ja median välityksellä ovat tietoisia tapahtumista, on hyvä käydä keskustelua. Se yhtäältä auttaa käsittelemään asiaa ja toisaalta antaa tietoa, joka voi ennaltaehkäistä vastaavia tapahtumia.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat väkivallanteot ovat järkyttäviä ja aiheuttavat ymmärrettävästi valtavasti tunteita. Tärkeää olisi, että aikuisena pystyisi keskustelemaan tapahtumista jonkun toisen aikuisen kanssa ensin, ettei tulisi siirtäneeksi ahdistustaan lapseen tai nuoreen. Siitä, että maailma näyttäytyy ensisijaisesti vaarallisena ja uhkia täynnä olevana paikkana, ei ole lapselle hyötyä.

”On käynyt niin surullisesti, että nuoria on joutunut aikuisen väkivallan kohteeksi”

”Jotkut nuorista ovat joutuneet tilanteisiin netin kautta. He ovat tutustuneet netissä aikuisiin ihmisiin, jotka ovat aluksi toimineet heitä kohtaan ystävällisesti, mutta sen jälkeen syyllistyneet rikoksiin.”

”Suuri osa ihmisistä haluaa toisille hyvää, mutta kaikki eivät”

”On tärkeä keskustella näistä asioista, että tulevaisuudessa voisi osata suojautua tällaisilta teoilta.”

”Kukaan ei saa koskea toisen kehoon millään tavalla ilman toisen lupaa”

”Aikuinen, johon lapsi tai nuori on tutustunut verkossa, ei saa pyytää lasta tai nuorta lähettämään itsestään kuvia eikä näyttää tai lähettää heille kuvia itsestään.”

  • Netissä ei pidä jakaa itsestään tietoja, esimerkiksi oikeaa nimeä, osoitetta tai puhelinnumeroa, eikä viestinvaihtoon pidä lähteä tuntemattoman kanssa
  • Kerro, että vaikka joku henkilö saattaa tuntua netissä mukavalta kun hän esimerkiksi kehuu sinua, on hyvä muistaa, että netissä voi valehdella ikänsä ja sukupuolensa, eli siellä voi olla kuka tahansa. Vaikka olisittekin jutelleet useamman kerran, hän ei silti ole tuttu ihminen.
  • Sano, että on aikuisia ihmisiä, jotka houkuttelevat lapsia ja nuoria lähettämään itsestään kuvia, kehuvat niitä ja sitten saattavat ehdottaa tapaamista. Heihin ei pidä luottaa eikä uskoa heidän puheitaan.
  • Kerro ettei lapsi koskaan saa suostua tapaamaan netissä kohtaamansa ihmistä ja siitä kannattaa aina kertoa aikuiselle, jos joku sellaista ehdottaa.
  • Auta lasta tai nuorta kertomisessa. Kerro että ”jos tapahtuu jotain, mitä et ymmärrä tai joka on hämmentävää, riittää, että sanot aikuiselle, että: ”Nyt kävi jotain outoa… tai nyt kävi jotain sellaista, josta on hankala puhua,…”
  • Pohtikaa yhdessä, kenelle aikuiselle voi kertoa, jos jotain hämmentävää, outoa tai pelottavaa tapahtuu.

Kaiken ikäisiä lapsia ja nuoria voi ohjata ottamaan yhteyttä myös MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen ja chattiin, jonka yhteystiedot löytyvät alta.

Yläkouluikäisen nuoren voi ohjata MLL:n Nuortennetin aineistojen pariin. Linkkejä aineistoon on koottuna alla olevassa linkkilistassa.

Aiheeseen liittyvät

Aineistoa yläkouluikäiselle MLL:n Nuortennetissä:

MLL:n palvelut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös