Siirry sisältöön

Suojaa lasta netissä

Viime päivien uutiset Oulun ja Helsingin hyväksikäyttötapauksista huolestuttavat vanhempia. Runsas uutisointi tavoittaa myös lapset ja nuoret.

Miten seksuaalisen väkivallan aihetta voi käsitellä lapsen tai nuoren kanssa? Miten omaa lasta tai nuorta voi suojata internetin vakavilta lieveilmiöiltä kuten groomingilta eli seksuaalisen hyväksikäytön valmistelulta? Miten toimia, jos lapsi tai nuori kertoo seksuaalisesta hyväksikäytöstä?

Ihan pienille lapsille ei tarvitse aihetta avata; mutta lasten kanssa, jotka koulun/kaveriporukan ja median välityksellä ovat tapahtumiin yhteydessä, on hyvä käydä keskustelua, joka yhtäällä auttaa käsittelemään asiaa ja toisaalta antaa tietoa, joka voi ennaltaehkäistä tapahtumia.

Kysy ja kuuntele

  • Kysy mitä lapsi tapahtumista on kuullut?
  • Kysy mitä hän tapahtumista ajattelee, minkälaisia tunteita hänessä herää?
  • Kerro faktat, mutta älä täytä lapsen mieltä yksityiskohdilla tai liiallisilla tunneilmaisuilla.
  • Kysy enemmän kuin itse puhut. Näin saat kartoitettua sitä mitä lapsi tilanteessa kokee ja tuntee

”on käynyt niin surullisesti, että nuoria on joutunut aikuisen väkivallan kohteeksi”
”suuri osa ihmisistä haluaa toisille hyvää, mutta kaikki eivät”
”on tärkeä keskustella näistä asioista, että tulevaisuudessa voisi osata suojautua tällaisilta tapahtumilta”
”kukaan ei saa koskea toisen kehoon millään tavalla ilman toisen lupaa”

Vanhempi tukee lapsen ja nuoren turvallista netin ja sosiaalisen median käyttöä parhaiten olemalla siitä arjessa kiinnostunut. Kiinnostus lapsen tai nuoren sosiaalisen median käyttöön ja keskustelut verkon riskeistä rakentavat parhaimmillaan suhdetta, jossa lapsi tai nuori mahdollisimman todennäköisesti uskaltaa kertoa aikuiselle itseä hämmentävistä yhteydenotoista tai viestittelystä verkossa.

Puhu turvallisuudesta ja itsensä suojaamisesta netissä:

  • Ole kiinnostunut lapsesi netinkäytöstä: Keiden kanssa lapsi on verkossa ja sosiaalisessa mediassa tekemisissä? Kuka voi nähdä lapsen tai nuoren verkkoon lisäämiä omia kuvia tai muita sisältöjä.
  • Netissä ei pidä jakaa itsestään henkilötietoja, eikä viestinvaihtoon pidä lähteä tuntemattoman kanssa
  • Kerro heti aikuiselle, jos mitä tahansa omituista tapahtuu..
  • Auta kertomisessa; kerro että ”jos tapahtuu jotain, mitä et ymmärrä tai joka on hämmentävää, riittää, että sanot minulle, että: ”nyt kävi jotain outoa… tai nyt kävi jotain sellasta, josta on hankala puhua,…”
  • Kerro että vaikka joku henkilö saattaa tuntua netissä mukavalta kun hän vaikka kehuu sinua, niin on hyvä muistaa että netissä voi valehdella ikänsä ja sukupuolensa, eli siellä voi olla kuka tahansa. Vaikka olisittekin jutelleet useamman kerran niin hän ei silti ole tuttu ihminen. Sano että on aikuisia ihmisiä jotka houkuttelevat lapsia ja nuoria lähettämään itsestään kuvia, kehuvat niitä ja sitten saattavat ehdottaa tapaamista. Heihin ei pidä luottaa eikä uskoa puheitaan.
  • Kerro ettei lapsi koskaan saa suostua tapaamaan netissä kohtaamansa ihmistä ja siitä kannattaa aina kertoa vanhemmalle jos joku sellaista ehdottaa

Madalla kynnystä puhua. Seksuaalirikoksen kohteeksi joutuminen voi tuottaa lapselle/nuorelle suurta häpeää, syyllisyyttä ja itseinhoa. Siksi aikuisten tärkeänä tehtävänä on näiden tapausten johdosta välittää laajasti tietoa siitä, että rikoksen uhri on aina lapsi, vaikka olisikin itse ollut tapahtumissa jollain tavalla mukana.

Häpeän ja syyllisyyden vuoksi tapahtumista on todella vaikea puhua. Aikuisten on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta kynnys puhumiseen madaltuisi, lapset saisivat apua.

Kun lapsi tai nuori kertoo seksuaalisesta kaltoinkohtelusta kuuntele, usko, välitä lämpöä ja varmista avun saaminen.

Lisää ajatuksia, tukea ja neuvoja löydät alle kootusta aineistosta.

Uutinen julkaistu alunperin 14.1. ja päivitetty laajasti 15.1.

Ladattavat materiaalit

MLL:n aineistoja

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös