Siirry sisältöön

Joka neljäs nuori voi huonosti – näin voit auttaa

Vaihtelevat mielialat ovat osa nuoruutta, mutta jatkuvaa alakuloisuutta ei kannata laittaa ikäkauden piikkiin.

Nuorten mielenterveysongelmat ovat kasvaneet voimakkaasti 2010-luvulta lähtien, ja tutkimusten mukaan jopa 25 % nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä. Jos läheisen nuoren hyvinvointi askarruttaa, voit ottaa asian puheeksi ja tukea nuorta näiden vinkkien avulla.

Arkinen jutustelu nuoren kanssa voi antaa hyvän käsityksen tämän mielialasta. Aterian kokkaaminen yhdessä, jaettu siivoushetki tai automatka naapurikaupunkiin tarjoavat mahdollisuuden vaihtaa kuulumiset.

Mielenterveydestä keskustelemiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa, eikä se usein ole helppoa. Kysy nuorelta, miten hänellä menee ja miltä elämä tuntuu. Voit pyytää nuorta antamaan numeron, joka kuvaa hänen mielialaansa. Yhdessä voitte lisäksi pohtia asioita, joista nuori nauttii ja joista hän saa voimaa. Tärkeää on, että aikuinen kuuntelee nuoren vastauksen ja kunnioittaa tämän ajatuksia ja mielipiteitä.

Nuori tarvitsee vanhempien tukea omien tunteidensa sietämisessä. Aikuisen on hyvä viestiä, että kaikenlaisia tunteita on olemassa, niistä puhuminen yleensä auttaa ja että lopulta kaikki järjestyy. Nuoren ei tarvitse pärjätä yksin. Myös vanhempien on tärkeä puhua tunteistaan muille aikuisille.

Jaa nuorelle myös omia kuulumisiasi. Näytä esimerkilläsi, että tunteista kannattaa puhua, oma mielenterveys on arvokas asia, josta kannattaa pitää huolta, ja että tarvittaessa voi hakea apua. Älä kuitenkaan kaada omia murheita ja huoliasi nuoren kannettaviksi.

Joskus nuoren on helpompi puhua tilanteestaan perheen ulkopuolisen kanssa. MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat ovat auki vuoden jokaisena päivänä. Koulutetut vapaaehtoiset kuuntelevat ja tukevat nuoria numerossa 116 111 ja osoitteessa nuortennetti.fi. Tarvittaessa nuori saa numerosta myös ammattitukea.

Samassa numerossa päivystää myös Nuorten tukilinja, joka tarjoaa ammattilaisten apua ja tukea nuorille joka arki-ilta kello 20–24. Nuorta voidaan auttaa hakemaan ammattiapua myös esimerkiksi terveydenhuollosta, nuorisoasemilta tai koulun kautta.

Vinkit perustuvat Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntijoiden haastatteluihin.


MLL:n auttavassa puhelimessa ja chatissa käydään joka vuosi noin 17 000 keskustelua lasten ja nuorten kanssa. Nuorten yhteydenotoissa kuuluu masentuneisuus ja ahdistus. Osalla on kovia suorituspaineita, syömiseen liittyviä ongelmia ja itsetuhoisia ajatuksia. Miksi näin?

– Yhtä syytä nuorten kasvaneeseen huonovointisuuteen ei ole, mutta monen vaikeudet kumpuavat kasvuympäristön kuormittavuudesta, kertoo MLL:n auttavien puhelin- ja digipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki.

– Vaatimus tehdä isoja päätöksiä jo varhain ja sosiaalisen median aiheuttamat paineet ovat osalle nuorista liikaa. Ongelmien taustalla on monesti myös haasteita perheessä, yksinäisyyttä ja kiusaamista.

Hoitamattomina huolet saattavat kasaantua ongelmiksi. Monet nuoret kertovat, että kynnys hakea apua on suuri. Myös pitkät jonot ja riittämättömät resurssit vaikeuttavat avun saamista.

Nuorten elämässä olevat aikuiset voivat auttaa kuulemalla, tukemalla ja kannustamalla. Kaikki eivät saa kaipaamaansa tukea perheestä, ja siksi on tärkeää, että on olemassa matalan kynnyksen palveluita, joissa on aikaa kuunnella ja kohdata nuoria.


Yksikään lapsi, nuori tai vanhempi ei saa jäädä huolineen yksin. Sinun tuellasi pystymme olemaan lähellä, kuuntelemaan ja auttamaan kaikkialla Suomessa.

Lahjoita nyt

Aiheeseen liittyvät

Tukea lapsille ja nuorille

Tietoa ja tukea vanhemmalle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Tue MLL:n työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin hyväksi

Yksikään lapsi, nuori tai vanhempi ei saa jäädä huolineen yksin. Sinun tuellasi pystymme olemaan lähellä, kuuntelemaan ja auttamaan kaikkialla Suomessa.

Takaisin ylös