Siirry sisältöön

Minä nuoren vanhempana

Miten jaksaa murrosikäisen kanssa? Onko murrosikäisen raivo normaalia? Mistä tukea murrosikäisen vanhempana? Oman murrosiän vaikutus?

MLL:n Nuorisoneuvolan Minä nuoren vanhempana -osiossa on tietoa nuoren vanhemmuudesta, joka voi ajoittain tuntua haastavalta.

MLL:n työntekijän tavoitat varaamalla ajan chat-keskusteluun.

Varaa aika chatiin

Nuoren tunteiden kohtaaminen

Oman nuoren myllertävien tunteiden vastaanottaminen voi olla vanhemmalle kova paikka. Nuori tuntee ja reagoi usein siksi, että hän pyrkii irti vanhemmistaan. Aikuisen on hyvä haastaa itseään sietämään nuoren kiukkua hiukan pidempään kuin edellisellä kerralla.

Lue nuoren tunteiden kohtaamisesta

Turvallisesti irti ja itsenäiseksi

Sopivan välimatkan löytäminen vanhemman ja aikuisuutta kohti kasvavan nuoren välillä on haastava tehtävä, joka ei useinkaan suju kivutta. Nuori tekee jo omia valintojaan ja tarvitsee tilaa itsenäistymiselleen. Toisaalta nuori kaipaa vanhempansa tukea ja aikaa.

Lue nuoren itsenäistymisen tukemisesta

Muistele omaa nuoruuttasi

Joskus oman nuoren tunteiden ja itsenäistymispyrkimysten kohtaaminen voi olla vaikeaa omien kokemusten takia. Se, miten itse on tullut lapsuuden perheessä kohdatuksi vaikuttaa siihen, miten itse antaa oman nuorensa irrottautua.

Tee aikamatka omaan nuoruuteesi

Nuoren maailma tutuksi

Nuori tarvitsee vanhemman läsnäoloa ja aitoa kiinnostusta tekemisiinsä. Vanhempana olisi hyvä pyrkiä löytämään kahdenkeskisiä hetkiä nuoren kanssa, jolloin tutustuu nuoren ajatuksiin ja haastaa nuorta omia näkemyksiä selkiyttäviin keskusteluihin.

Vinkkejä keskusteluihin nuoren kanssa
Takaisin ylös