Siirry sisältöön

Aikaseikkailu-kerho tarjoaa tulevaisuustaitoja alakoulun kerhotoimintaan 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton 100-vuotishankkeena suunnitelluilla Aikaseikkailu-kerhoilla haluamme tukea koulujen maksutonta kerhotoimintaa ja vahvistaa lasten luottamusta tulevaisuuteen.  

Aikaseikkailu-kerho kokoontuu kymmenen kertaa. Kerhossa lapset harjoittelevat leikillisyyden ja pelillisyyden avulla esimerkiksi omien vahvuuksien tunnistamista, empatiaa ja ongelmanratkaisua. Kerhokartan avulla tehdään tutkimusmatkoja omaan lähiarkeen ja kestävään kehitykseen. Kerhossa myös kehitetään omaa Aikaseikkailija-hahmoa ja kerätään osaamismerkkejä ryhmätehtävistä. Viimeisellä kerhokerralla on Aikahyppy-pakohuoneseikkailu.  

”Kerhon toteuttamisessa kannustamme oppilashuoltoa ja koulun muita aikuisia rohkaisemaan kerhoon muun muassa lapsia, jotka viettävät paljon syystä tai toisesta aikaa yksin”, MLL:n kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö Jenni Helenius sanoo. 

Aikaseikkailu-kerho sisältää ohjaajille maksuttoman verkkokoulutuksen ja ohjaajan oppaan sekä kerholaisille kerhovihot ja verkkotehtävät. Kerho-ohjaajana voi toimia esimerkiksi koulun opettaja tai koulunkäynninohjaaja. Kerhonohjaajan palkkakustannuksiin koulut käyttävät koulun kerhorahaa. 

Kerhoa pilotoitiin syksyllä 2020 aikana ympäri Suomen ja erityistä kiitosta kerho-ohjaajilta tuli itseopiskeltavasta verkkokoulutuksesta. 30–60 minuutin mittainen verkkokoulutus tarjoaa kerho-ohjelman esittelyn, käytännönläheistä tukea ja ideoita tulevaisuuslukutaidon, positiivisen pedagogiikan ja pelillisyyden hyödyntämiseen niin kerhossa kuin yleisesti opetus- ja ohjaustyössä. 

”Koulujen kiinnostus osallistua Aikaseikkailu-kerhon pilotointiin viime kevään koronatilanteesta huolimatta osoitti, että tarvetta kouluille suunnatulle kerhokokonaisuudelle on. Sovellettavissa oleva ohjaajan opas ja kerhomateriaalit tarjoavat selkeät ohjeet kerhon toteuttamiseen. Tämä varmasti kannusti ja edesauttoi aika seikkailun aloittamista lasten kanssa”, MLL 100 -kerhohankkeen koordinaattori Erja Anttonen pohtii. 

Ikean tuella pääsemme vakiinnuttamaan toimintaa ympäri Suomea. Koulut voivat ilmoittautua kevääksi kerhon järjestäjiksi mutta aikaseikkailemaan voi lähteä myös ensi syksyllä.  

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös