Siirry sisältöön

MLL:n vinkit Peliviikolle

Peliviikkoa vietetään 9.–15.11.2020. Peliviikkoa on vietetty jo kymmenen vuoden ajan!

Peliviikko on pelikasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria ja kannustaa yhteisiin pelihetkiin ja keskusteluihin. Teemaviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

Peliviikolla järjestetään avoimia pelitapahtumia, joissa pelataan lautapelejä, roolipelejä, konsolipelejä ja tutustutaan pelikulttuuriin. Tutustukaa yhdessä lapsen ja nuoren kanssa erilaisiin tapahtumiin Peliviikon sivuilla.

Uusi Parempaa pelikulttuuria -oppituntimalli löytyy nyt tehtäväkorteistamme ja on valmiina koulujen käyttöön. Haastamme kaikki koulut mukaan puhumaan pelaamisesta Peliviikolla! Oppituntimallin tavoitteena on auttaa lapsia ja nuoria tunnistamaan miten omaa ja muiden hyvinvointia ja myönteistä vuorovaikutusta voi rakentaa digitaalisissa peleissä ja niiden ulkopuolella.

Tehtäväkortteja ja oppituntimallia voi hyödyntää laajalti opetuksessa ja nuorisotyössä. Tehtäväkorteissa on toiminnallisia harjoituksia ja aihetta taustoittava teoriaosuus.

Aikuiset tukevat parhaiten hallittua pelaamista ja myönteistä mediasuhdetta avoimuudella, uteliaisuudella ja tutustumalla lapsen ikätasolle sopiviin pelikulttuureihin. Monessa kodissa pohditaankin, millaiset sisällöt pienille pelaajille sopivat ja miten tukea tasapainoista pelaamista.

Tasapainoista pelaamista ja kodin pelisääntöjä käsitellään Vanhempainnetin Digitaalisen pelaamisen kokonaisuudessa.

Pelikasvatustutkija Mikko Meriläinen puhuu videolla lasten ja nuorten digitaalisesta pelaamisesta.

Moninpelattavissa nettipeleissä vallitsee usein hyvin aggressiivinen tapakulttuuri, jossa asiaton kielenkäyttö, häiriköinti ja nimittely on yleistä. Pelaajat saattavat kohdata nimittelyä ja häiriköintiä, mutta myös itse osallistua siihen.

Pelikasvatustutkija Mikko Meriläinen käsittelee aihetta nuorille suunnatussa artikkelissaan Huono käytös nettipeleissä. Nuortennetistä löytyy myös nuoren tekemä Miten toimit pelissä? -testi, jonka avulla voi testata miten itse reagoisi pelitilanteessa, jossa pelaaja käyttäytyy huonosti. Vinkkaa artikkelista ja siihen liittyvästä testistä omalle lapselle tai nuorelle.

Pelaamisesta keskustellaan myös Nuortennetin ryhmächatissa torstaina 12. marraskuuta kello 16–17.30. Keskustelua ohjaa mediakasvatuksen suunnittelija Noora.

Aiheeseen liittyvät

Ammattilaisille

Vanhemmille

Nuorille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös