Siirry sisältöön

MLL mukana Educassa kiusaamisen ehkäisy -teemalla

Mannerheimin Lastensuojeluliitossa tehdään vahvaa yhteistyötä koulujen kanssa. Kuuntelemme ammattilaisten tarpeita ja vahvistamme lasten ja nuorten ääntä kouluarjessa. Vuonna 2023 olemme mukana yhdessä Suomen suurimmista opetus- ja kasvatusalan tapahtumista, Educassa, paneelilla, esityksillä ja omalla osastolla.

Tukioppilastoiminta on yksi merkittävimmistä kouluille tarjoamistamme toimintamalleista. Sitä hyödyntää yli 80 % peruskouluista ympäri Suomen! Educa 2023 -tapahtumassa nostamme esille yhteiskunnassa laajalti puhuttavan aiheen – kiusaamisen, yksinäisyyden ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyn. Siihen tukioppilastoiminta tarjoaa loistavan toimintamallin ja viestin – otetaan oppilaat mukaan! Tervetuloa lauantaina 28.1. kuulemaan paneelia tukioppilastoiminnasta sekä osastollemme 6m88, kuulemaan esityksiä ja tapaamaan asiantuntijoitamme!

MLL:n kouluyhteistyön ja mediakasvatuksen asiantuntijat toivottavat sinut tervetulleeksi osastollemme keskustelemaan tavoista, joilla tukea koulun arkea, vahvistaa kouluhyvinvointia ja ottaa oppilaat mukaan tähän työhön. Lisäksi löydät osastoltamme materiaaleja kiusaamisen vastaisen työn tueksi sekä kuulet ajankohtaiset kuulumiset ia koulutukset. Lauantaina osastollamme on myös tukioppilaita.

Vahva teemamme Educassa on kiusaamisen, yksinäisyyden ja syrjäytymisen ennaltaehkäisy. Lisäksi kerromme lasten tulevaisuuden uskon vahvistamisesta Aikaseikkailu-kerhotoiminnalla. Tervetuloa lauantain paneeliin, missä rehtorin, opettajien ja tukioppilaiden voimin pohditaan, miten tukioppilastoiminnalla voidaan ehkäistä kiusaamista.

Klo 12 – 12.50 (Taito)
Opetusalan esihenkilöt ja asiantuntijat – kokonaisuus: Oppiminen muutoksessa
Hankehumpan ahdingossa/ entä viihtyminen koulussa, päiväkodissa tai oppilaitoksessa
Tilaisuudessa keskustellaan siitä mikä on muuttunut oppimisessa ja opettamisessa, onko hankehumppa vienyt kauas perustehtävästä ja miten muutos vaikuttaa johtamiseen ja opettajan työhön? Entä miten oppilaat, lapset ja nuoret on huomioitu tässä oppimisen muutoksessa, välineet, ympäristö ja viimeisin tekniikka ja tieto ei turvaa oppijan viihtymistä. Kiusaaminen ei ole hävinnyt mihinkään.

Keskustelemassa puheenjohtajat Antti Ikonen (SURE), Anitta Pakanen (VOL), Matti Hursti (Opsia) sekä Markku Ollila (KEA), Paula Aalto, kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö, MLL. Juontajana Lauri Salovaara.

klo 15.30 – 16.15 (Tila 201)
Nettikiusaaminen rapauttaa luokan ja koulun yhteishenkeä
Riitoja, välienselvittelyä, asiattomia sisältöjä ja ylilyöntejä somessa. Niiden kohteeksi voi joutua niin oppilas kuin opettajakin. Nettikiusaaminen heijastuu luokan ja kouluyhteisön ilmapiiriin ja vertaissuhteisiin. Esityksessä tarkastellaan tutkimuksen ja MLL:n nuorten nettikiusaamiskyselyn valossa aihetta ja annetaan konkreettisia vinkkejä, miten ehkäistä ja ratkoa nettikiusaamista myös silloin, kun se voi kohdistua opettajaan itseensä.
Mediakasvatuksen asiantuntija Inka Kiuru, MLL

Klo 12 – 12.30 (Tulevaisuuden luokkahuone)
Aikaseikkailu – iloa ja luottamusta tulevaisuuteen
Mitä, jos saisimme roboteista kavereita? Mitä jos pörriäiset olisivat turvassa? Mitä, jos lapset seikkailisivat tulevaisuudessa ja muuttaisivat maailmaa? Lapset ja koulun ammattilaiset tarvitsevat nyt iloa ja uskoa tulevaisuuteen. Sitä on tarjolla MLL:n kehittämässä Aikaseikkailussa 3.–4.-luokkalaisille. Tule kuulemaan lisää ja nouda tehtävävihko mukaasi.
Digipedagogiikan asiantuntija Erja Anttonen, Aikaseikkailun hankekoordinaattori, MLL

La 28.1. klo 13 – 14 (Tila 101AB)
Me huolehditaan siitä, että kaikilla olis koulussa hyvä olla 
Oppilaiden osallisuus edistää kouluhyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Kouluun on mukava mennä, kun siellä tulee nähdyksi, kohdatuksi ja arvostetuksi omana itsenään. Yksi tukioppilastoiminnan tavoitteista on kiusaamisen ehkäiseminen. Paneelissa keskustellaan tukioppilaiden roolista turvallisten ryhmien rakentajina sekä yksinäisten oppilaiden mukaan ottajina.

Keskustelemassa Niina Rumpu, arviointiasiantuntija/ KARVI, Sirpa Tammisuo, rehtori/ Lintumetsän koulu, Olli Pulkkinen, liikunnan lehtori, tukioppilasohjaaja/ Jokirinteen koulu, Viivi Virtanen, tukioppilas/ Jokirinteen koulu sekä Jonna Wirén, koulunuorisotyöntekijä, tukioppilasohjaaja/ Kukkasen peruskoulu. Paneelin alustavat MLL:n suunnittelijat Anna-Kaisa Hiedanniemi ja Satu Suomalainen. Juontajana Saara Mälkönen, luokanopettaja ja pedagoginen asiantuntija.

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös