461. DIGIFIT-kirppu

400. Mediakasvatus

Tehtävä

Pohditaan ja keskustellaan minkälaiset asiat mediankäytössä voivat lisätä tai vähentää mielen hyvinvointia pelaamalla DIGIFIT-kirppua. Tehtävä sopii 3-9-luokkalaisille, tukioppilastoimintaan ja kummitunneille.

Tila

Luokkahuone tai vastaava

Tarvikkeet

DIGIFITkirppu A4 tulosteet, sakset, värikyniä

Kesto

15-45 min.

HyvinvointiMediakasvatus
1 - 9 luokatKummituntiNuorisotyöVanhemmat

Ladattavat materiaalit

DIGIFIT-kirppu

Muistatko joskus pelanneesi sormien välissä kieputeltavaa kirppua, jossa saattoi olla kysymyksiä tai tehtäviä kaverille? Pelaa kavereiden tai perheen kanssa mediakasvatusaiheista DIGIFIT-kirppua ja pohdi minkälaiset asiat mediankäytössä voivat lisätä tai vähentää mielen hyvinvointia.

Tulosta, leikkaa ja taittele DIGIFIT-kirppu kirpusta löytyvän ohjeen mukaan.

Kieputa kirppua peukaloiden ja etusormien välissä valitun kuvan tai sanan mukaan. Kirpun jokaisesta luukusta löytyy kysymys ja vinkki. Voitte tehdä myös omia DIGIFIT-kirppuja ja keksiä siihen itse mediankäyttöön liittyviä kysymyksiä ja tehtäviä.


DIGIFIT-kirpun tehtävät ja tavoitteet

  • Mediankäytön vaikutukset uneen
    Oppilas oppii tunnistamaan minkälaisia vaikutuksia mediankäytöllä voi olla unen saamiseen, nukkumiseen, jaksamiseen ja vireystilaan. Voitte keskustella ja jakaa vinkkejä minkälaisilla mediankäyttöön liittyvillä valinnoilla voisi olla jaksamista ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Joskus mediasta voi olla nukkumiseen liittyen hyötyäkin, keksittekö miten?
  • Digitaalinen pelaaminen
    Oppilas oppii tunnistamaan pelaamisen vaikutuksia hyvinvointiin. Voitte keskustella minkälaiset asiat vaikuttavat sopivaan peliaikaan.
  • Tasapainoinen ja myönteinen mediankäyttö
    Oppilas oppii tunnistamaan minkälaisia vaikutuksia mediankäytöllä voi olla omaan ja muiden hyvinvointiin, minkä verran mediaa on sopivasti päivässä ja milloin mediankäytön määrää on hyvä säännöstellä. Oppilas oppii tunnistamaan minkälainen verkkovälitteinen viestintä on sopivaa ja tuo hyvää mieltä ja fiilistä ja milloin mediankäyttö voi haitata keskittymistä. Voitte keskustella myös minkälaisia ovat hyvät kaveritaidot somessa ja peleissä.

Taustaa

DIGIFIT-kirppu sopii koteihin pelattavaksi vanhempien kanssa kuin kouluun mediakasvatusaiheiseksi keskustelun virittäjäksi. Tukioppilastoiminnassa DIGIFIT-kirppua voidaan hyödyntää mediakasvatusaiheisssa oppitunneilla sekä kummitunneilla.

DIGIFIT-kirppu voidaan ottaa osaksi mediakasvatusaiheisia oppituntimalleja, joiden linkit löydät alta.

Lisätietoa mediankäytön yhteyksistä hyvinvointiin, keskittymiseen ja jaksamiseen löydät lisätietoa-laatikon linkeistä.


Tilaa DIGIFIT-kirppuja

Voit tilata valmiita värillisiä DIGIFIT-kirppuja MLL:n verkkokaupasta. Kirput ovat tilattavissa 30kpl nipuissa.

Tilaa DIGIFIT-kirput täältä