Siirry sisältöön

Miten jutella seksuaalisuudesta lapsen tai nuoren kanssa?

Nuortennetissä oli hiljattain gallup, jossa kysyttiin nuorilta, mistä he ovat oppineet eniten seksuaalisuudesta. Yli puolet vastaajista oli klikannut vastaukseksi, että internetistä. Vain viisi prosenttia kertoi saaneensa eniten tietoa seksuaalisuudesta vanhemmiltaan. Kaikkiaan gallupiin vastasi reilut 570 nuorta.

Tuoreen Lasten ja nuorten puhelimen vuosiraportin mukaan seksi ja seksuaalisuus ovat aiheita, joita nuoret pohtivat laajasti. Jo vuosikymmeniä ne ovat olleet suosituimpia aiheita yhteydenotoissa. Raportissa todetaan, että nuorilla on valitettavasti vähän mahdollisuuksia puhua näistä aiheista luotettavan aikuisen kanssa.

Seksi ja seksuaalisuus voivat olla vaikeita tai vaivaannuttavia aihepiirejä keskustella oman lapsen tai nuoren kanssa. MLL:n sivulta löytyy apua ja tukea näistä jutteluun eri-ikäisten kanssa.

Miten lapset ja nuoret ottavat seksin puheeksi Lasten ja nuorten puhelimessa sekä miten aiheesta voi puhua arkisesti eri-ikäisten kanssa? Tämä selviää blogitekstistä Pylly ei ole ruma sana.

Vinkkejä lapsiperheen arkeen -osion alta löytyy Seksuaalisuudesta puhuminen nuorelle -, Nuori tulee ulos kaapista – ja Lapsi on nähnyt pornoa netissä -kirjoitukset, joista voi olla hyötyä aiheista keskusteltaessa. Lapsen kasvu ja kehitys -osiosta puolestaan löytyvät tietotekstit eri-ikäisten nuorten seksuaalisesta kehityksestä. Samalla kannattaa lukea myös Vanhemmat 12–15-vuotiaan seksuaalisen kehityksen tukena -sivu.

Sivuiltamme löytyy aineistoa myös tilanteisiin, joissa seksuaalista häirintää tai kaltoinkohtelua on päässyt tapahtumaan. Mediamaailmassa tiiviisti elävien nuorten keskuudessa tapahtumat ovat usein saaneet alkunsa sosiaalisessa mediassa. Tähän liittyen sivuiltamme löytyy useita blogikirjoituksia sekä tietoteksti Miten puhun lapselle ahdistelevista aikuisista.

Tukea aiheesta puhumiseen saa myös Vanhempainpuhelimesta ja -chatista. Vapaaehtoisen päivystäjän kanssa voi pohtia esimerkiksi, miten ottaa asia puheeksi nuoren kanssa. Tai mikä on ikätasoinen lähestymistapa seksiin liittyviin aiheisiin pienempien lasten kanssa.

Aikuisen kannattaa kurkata myös Nuortennetin seksuaalisuus-sivut, joilla tarjoillaan nuorille faktatietoa aihepiiristä. Nuorten kirjoittamia juttuja lukemalla tai keskustelupalstaa kurkkaamalla pääsee näkemään, mitkä asiat seksissä ja seksuaalisuudessa nuoria mietityttävät. Myös käynnissä olevan Mikä seksuaalisuuteen liittyvä mietityttää eniten -gallupin tulokset ovat mielenkiintoisia.

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Tietosivut

Blogikirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös