12–15-vuotiaan seksuaalinen kehitys

”Mitä tarkoittaa homo, lesbo, dildo, kondomi?”

”Kuinka usein voi harrastaa itsetyydytystä?”

”Olenko homo, kun kaverit kiinnostaa?”

”Olen ihastunut opettajaani, se on niin seksikäs.”

”Voinko jo olla yhdynnässä, poikaystävä painostaa?”

– Kommentteja Lasten ja nuorten puhelimesta sekä Nuortennetin keskusteluista


Seksuaalisuudella tarkoitetaan ihmisessä olevaa kokonaisvaltaista elämää ylläpitävää voimaa. Se on olemassa jokaisessa lapsuudesta vanhuuteen saakka. Seksuaalisuus on osa ihmistä ja se vaikuttaa tapaamme elää, tuntea, ajatella ja rakastaa. Se kehittyy vaiheittain ja kehitys jatkuu koko elämän ajan.

Ihminen on seksuaalinen olento koko elämänsä ajan, mutta varhaisnuoruudessa seksuaalisuuteen liittyvät asiat tulevat uudella tavalla esille. Oma keho muuttuu nopeasti mieheksi tai naiseksi. Nuoren kehitys hämmentää usein niin nuorta kuin vanhempia. Kaikki seksiin liittyvä kiinnostaa nuorta, jonka puheessa saattaa vilistä seksisanastoa aikuista hirvittävällä tavalla. Sanat eivät tarkoita tekoja. Nuori saattaa olla tietämätön seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Hän ei osaa vielä yhdistää hellyyden ja rakkauden tunteita ja seksuaalisuutta toisiinsa.

Nuori opettelee toimimaan muuttuneen kehonsa kanssa ja sopeutumaan lisääntyviin seksuaalisiin jännitteisiin. Hän voi nähdä seksuaalisväritteisiä unia ja pohtia mielikuvissaan seksifantasioita. Seksuaalisuus on jännittävää ja saa aikaan uudenlaisia tuntemuksia. Jännitteet saattavat aiheuttaa myös levottomuutta ja ärtyisyyttä. Joillakin viettipaineet voivat johtaa seksiväritteisiin puheisiin ja käyttäytymiseen, kun taas toisilla seksuaaliset yllykkeet näkyvät enemmän tunteina ja unelmina romanttisesta rakkaudesta.

Nuori tutustuu omaan kehoonsa

Nuori tutustuu rauhassa omaan kehoonsa. Itsetyydytys on normaali, hyvä ja turvallinen keino tutustua ja tulla sinuiksi oman vartalon ja kehittyvän seksuaalisuuden kanssa sekä purkaa seksuaalisia yllykkeitä. Varhaisnuoret saattavat masturboida monta kertaa päivässä. Nuori voi olla huolissaan itsetyydytyksestä ja miettiä, kuinka usein sitä saa harrastaa. Itsetyydytystä voi harrastaa niin usein, kun se ei häiritse nuoren arkea. Osa osallistuu tässä vaiheessa myös kokeiluihin, joissa masturboidaan yhdessä.

Ikätoverit ovat tärkeitä, kun nuori etsii omaa seksuaalisuuttaan. Nuorella voi olla paitsi heteroseksuaalisia, myös homoseksuaalisia fantasioita ja kokeiluja. Jotkut nuoret hämmentyvät ja pelästyvät, kun he tuntevat vetoa samaa sukupuolta oleviin kavereihinsa. Seksuaalinen identiteetti muotoutuu ja kokeilut sekä seksuaalinen uteliaisuus kuuluvat itsensä löytämiseen.

Varhaisnuorten ryhmissä voidaan käsitellä seksuaalisuutta. Aiheesta keskustellaan kuitenkin harvoin rehellisesti tai aidosti. Monet nuoret liioittelevat seksikokemuksiaan ja peittelevät tietämättömyyttään käyttämällä ronskeja sanoja ja käsitteitä. Rivot puheet voivat myös olla merkkinä siitä, että nuori on nähnyt tai kokenut jotakin häntä syvästi hämmentävää.

Nuorten ihastumiset

Varhaisnuorten ihastukset ovat usein kaukorakkauksia. Tunteet kohdistetaan sopivan kaukaisiin ja siten turvallisiin kohteisiin, kuten suosittuun laulajaan tai näyttelijään. Pikku hiljaa ihastukset suuntautuvat lähemmäksi, lähipiirin poikiin ja tyttöihin. Aluksi nuori pitää ihastumisen omana tietonaan, sillä hän tarvitsee aikaa opetella sietämään ihastumisen tunteitaan. Vähitellen hän uskaltautuu kertomaan tunteistaan hyvälle kaverille. Yhdessä ihaillaan ja tarkkaillaan ihastuksen kohdetta. Samalla kun nuoret kertovat toisilleen ihastuksistaan, he harjoittelevat ystävyyden pelisääntöjä ja opettelevat selviytymään ristiriidoista. Ystävyyssuhteissa opitut ihmissuhdetaidot luovat pohjan myöhemmille parisuhteille.

Varhaisnuoruudessa ei ole vielä vakavan seurustelun aika. Vakavat seurustelusuhteet jarruttavat ja vievät energiaa nuoren muulta kehitykseltä. Varhaisnuori ei kykene tunteidensa myllerryksessä aitoon vastavuoroiseen seurusteluun, ja suhteet ovat usein itsekkäitä ja omia tarpeita tyydyttäviä. Nuoren pitää saada rauhassa ihastua ja rakastaa kaukaa, turvalliselta etäisyydeltä.

Aiheeseen liittyvät