Siirry sisältöön

Media ja seksuaaliset sisällöt

Seksuaalisuus on vahvasti läsnä netissä, somessa, mediassa, niin mainonnassa, populaarimusiikissa kuin ohjelmissakin. Nuoret tiedostavat tavallisesti median asettamat mallit ja voivat suhtautua niihin kriittisesti. Tästä huolimatta seksuaalisesti vihjaileva ympäristö jättää jälkensä heihin. Seksikkään vartalon ja ulkonäön vaatimukset muistetaan, vaikka tiedettäisiinkin, ettei niihin tarvitse vastata.

Seksuaalisuus mediassa ja sitä kautta saatava tieto on yksi tapa tutkia omaa sukupuoltaan, vartaloaan ja seksuaalisuuttaan. Seksiä katsotaan, koska ollaan uteliaita seksin ja pornon suhteen. Seksin katsominen voi olla nuorille myös tapa olla yhdessä. Näin on erityisesti pojilla, kun taas tytöt katsovat seksiä pikemmin yksin tai yhdessä kumppaninsa kanssa.

Median kuvaamissa seksikohtauksissa korostetaan eroottista nautintoa ja seksuaalinen mielihyvä merkitsee usein vain orgasmin saavuttamista. Mediassa esitetyn seksin ongelmana ovatkin usein sen yksipuoliset tai stereotyyppiset tavat kuvata sukupuolta ja seksuaalisuutta.

Nuoret voivat olla usein tietoisia siitä, että todellisuudessa seksi on toisenlaista kuin mediassa. Nuoret suodattavat tietojaan eivätkä sovella niitä sellaisenaan omassa elämässään. Omat seksuaaliset kokemukset lisäävät kriittisyyttä mediassa kuvattuihin seksikohtauksiin. Nuoret suhtautuvat seksiin mediassa yhtä aikaa kahdella tavalla: se voi tarjota heille kiihokkeita, mutta kuva siitä mielletään epärealistiseksi.

Nuori tarvitsee mediataitoja ja tietoa median tavoista kuvata seksiä, jotta hän kykenee arvioimaan miten seksikkäillä mediakuvastoilla halutaan vaikuttaa. On hyvä, jos nuori osaa arvioida mainostajien pyrkimyksiä sekä tunnistaa tuotemainontaan sisältyviä seksuaalisia vihjeitä.

Seksuaalisen identiteetin muotoutuminen on elinikäinen prosessi. Sille luodaan perusta nuoruusvuosina. Nuori tarvitsee siinä tukea, ohjausta ja kontrollia vanhemmiltaan ja muilta aikuisilta. He ovat tärkeässä asemassa myös siinä, mitä nuori seksiä sisältävästä mediasta ajattelee.

Rohkaise nuorta arvioimaan mediasisältöjä kriittisesti. Kysy ja keskustele nuoren kanssa esimerkiksi seuraavista aiheista:

  • Mikä kuvissa viehättää? Miksi ne ovat vetoavia?
  • Miksi jotkut julkaisevat itsestään vähäpukeisia ja seksikkäitä kuvia?
  • Miksi seksikkyyttä korostetaan?
  • Miten naiset / miehet kuvataan mediassa?
  • Millaista kuvaa media välittää seksuaalisuudesta? Entä seksistä?
  • Miten voi arvioida kuvastojen realistisuutta?
  • Millaisia vaikutuksia seksuaalisilla kuvastoilla voi olla nuoriin?

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Tilaa mediakasvatuksen uutiskirje

Takaisin ylös