Siirry sisältöön

Haitalliset mediasisällöt

Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän vanhemman on suojeltava häntä haitallisilta sisällöiltä. Vanhempien ja muiden aikuisten velvollisuus on huolehtia elokuvien, muiden kuvaohjelmien ja pelien ikärajojen noudattamisesta. Vanhempien asenteet ja ohjaus vaikuttavat suuresti siihen, millaiseksi lapsen mediankäyttötavat muodostuvat.

Toisinaan myös lapsille tarkoitetuissa animaatioissa tai koko perheen komedioissa kuvataan väkivaltaa, joka saattaa huolestuttaa vanhempia. Onkin niin, että jos median väkivalta on hyvin lievää, sisällön haitallisuutta ei pidetä lapsen kehityksen kannalta niin merkittävinä, että niitä rajoitettaisiin ikärajamerkinnöin.

Mikäli väkivalta on lievää, sisältöä ei pidetä sopivana alle kouluikäisille. Mitä yksityiskohtaisemmin, todentuntuisemmin ja hallitsevammin väkivalta kuvataan, sen korkeampi ikäraja sisällölle asetetaan. Lapset ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja siksi vanhemman on hyvä itse arvioida, soveltuuko alhaisen ikärajamerkinnän saanut kuvaohjelma omalle lapselle tai nuorelle.

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

MLL:n mediakasvatuksen uutiskirje

Takaisin ylös