Vanhempainnetti

Kylämummit ja -vaarit

MLL:n kylämummit ja -vaarit ovat vapaaehtoisia, jotka toimivat lasten kanssa muun muassa perhekahviloissa, päiväkodeissa, kerhoissa, kouluissa ja kirjastoissa. Monet tulevat mukaan, koska ajan viettäminen lasten kanssa on mukavaa.

Joillakin kylämummeilla tai -vaareilla on omia lastenlapsia, toisilla ne asuvat kaukana ja toisilla ei vielä ole lapsenlapsia. Yhteistä heille on, että he ovat aikuisia, jotka haluavat olla läsnä lasten arjessa ja antaa aikaansa.

Puolet kylämummeista ja -vaareista käy tapaamassa lapsia kerran viikossa, muut useammin tai harvemmin. Jokainen voi osallistua oman elämäntilanteensa ja voimiensa mukaan. Kylämummeille ja -vaareille järjestetään myös vertaistapaamisia.

Jos kiinnostuit kylämummi ja -vaaritoiminnasta, ota yhteyttä oman alueesi MLL:n piiriin. MLL:n piirit perehdyttävät kylämummit ja -vaarit tehtäväänsä ja auttavat löytämään sopivan lapsiryhmän, jossa vierailla.
 

Lukumummit ja -vaarit

Suomessa lähes kaikki lapset oppivat lukemaan, mutta osa lapsista ei saavuta sujuvaa lukutaitoa. Lukumummit ja -vaarit lukevat kouluilla yhdessä niiden 2–6. luokkalaisten lasten kanssa, jotka tarvitsevat lisätukea lukemiseen.

Vapaaehtoiset mummit ja vaarit tapaavat lapsia koulupäivän aikana kahden kesken tai pienissä ryhmissä. Lapset saavat lisää mukavia lukukokemuksia ja myönteistä palautetta sekä kontaktin toiseen sukupolveen.

Lukumummi ja -vaarit on osa MLL:n kylämummi- ja vaaritoimintaa. Paikallisyhdistykset toteuttavat sitä piirin tuella ja yhteistyössä koulun kanssa. Toimintamallin on kehittänyt Niilo Mäki Instituutti yhteistyössä MLL:n Järvi-Suomen piirin kanssa. 

 

MLL:n piirien yhteystiedot

MLL:n piirijärjestön mummi ja -vaaritoiminnan yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Liisa Ylikojola p. 075 3245 551, liisa.ylikojola(at)mll.fi