Videot

Kaleidoskooppi

Kun katsot maailmaa kaleidoskoopin läpi, se luo näkemästäsi lukemattomia erilaisia kuvioita, joiden muodot ja värit vaihtuvat jatkuvasti. Myös sosiaalinen media heijastaa todellisuudesta kuvaa, joka voi muuttua aivan toisenlaiseksi tekemistemme ja tulkintojemme perusteella.  

MLL:n uusin video esittää lyhyesti Kaleidoskooppi  – Heijastuksia minusta -työpajamallin ja toinen video antaa tarkemmat vinkit kaleidoskoopin askarteluun. Työpajamalli on suunnattu alakoulun viimeisille luokka-asteille, yläkouluun sekä nuorten parissa tehtävään toimintaan. Työpajassa rakennetaan omat kaleidoskoopit ja pohditaan niiden avulla mediankäyttöä ja tapoja esittää itsensä sosiaalisessa mediassa. Valmiiden kaleidoskooppien kanssa voidaan ottaa erilaisia profiilikuvia kännykkäkameroilla.


Työpajan myötä nuoria kannustetaan toimimaan paremman netin puolesta. Kaleidoskoopin tekemisen ohella oppilaat tai nuorisoryhmät keskustelevat pienryhmissä kolmesta nettikulttuuriin liittyvästä teemasta:  
1) mediankäyttötavoista,  
2) itsensä esittämisestä sosiaalisessa mediassa ja  
3) stereotypioista verkossa. 

Kohtaamisia

MLL:n video Kohtaamisia herättelee vanhempia miettimään mikä heidän roolinsa lapsen mediasuhteen muodostumisessa on. Millaisia tottumuksia ja tapoja meidän perheessä on? Millaisen esimerkin annan lapselleni? Olenko läsnä lapselleni, jotta kohtaamista voi tapahtua?

Jo pienikin lapsi on oppinut yhtä sun toista seuraamalla mitä kodissa tapahtuu, miten laitteet ovat mukana perheen arjessa, koska niitä käytetään ja mitä niillä tehdään. Lapsi omaksuu näkemäänsä, pohdiskelee kokemuksiaan ja harjoittelee oppimaansa. Vanhemmilla on jaettavanaan rutkasti tietoa, joka edistää lasten oppimista, kunhan vain havahdutaan ymmärtämään oma tärkeä rooli kasvattajana mediaan liittyvissä asioissa.

Mitä tuli tehtyä? Kunnioittavan kohtaamisen haasteet

Klikkaamisella, kommentoinnilla tai tykkäämisellä voi olla ennakoimattomia vaikutuksia, joiden pohtiminen edistää vastuullista nettikäyttäytymistä. Juontaja Susanna Laine ja näyttelijä Eeva Soivio käyvät videolla yläkoulussa juttelemassa nettikiusaamisesta oppilaiden kanssa. Videolla on neljä teemaa: 1. Loukkaatko klikkaamalla? 2. Kenen joukoissa seisot? 3. Satutatko sanoilla? ja 4. Kostatko kuvilla? 

Videoon on olemassa keskusteluaineisto. Lataa keskusteluaineisto (pdf)

Video sekä niihin liittyvä keskusteluaineisto ovat tarkoitettu käytettäväksi 6—8-luokkalaisten oppilaiden kanssa.


... ettei kukaan jäisi yksin -videot

Dvd-levy sisältää viisi videota sekä keskusteluaineiston. Videot sekä niihin liittyvä keskusteluaineisto ovat tarkoitettu käytettäväksi niin oppilaiden kanssa, vanhempainilloissa kuin opettajien koulutuksissa. Dvd-levy on ostettavissa MLL:n verkkokaupasta.

Uskalla kysyä, uskalla kertoa

Uskalla kysyä, uskalla kertoa -video kertoo kaksi tarinaa. Toinen tapahtuu luokassa oppitunnin aikana ja kertoo kiusaamisesta kännykän välityksellä. Toinen tarina puolestaan kertoo äidistä ja tyttärestä, jotka katsovat televisiosta luokassa tapahtuvaa tilannetta.Video löytyy ...ettei kukaan jäisi yksin -dvd:ltä.

Viisaasti verkossa -videot

Jennan ja Jonin tarina

Video koostuu yhdeksästä lyhyestä videoklipistä, joissa käsitellään mm. tekijänoikeuksia, netin yksityisyyttä ja sisältöjen julkaisemiseen liittyviä riskejä.

Varsinainen tehtävä löytyy Viisaasti verkossa – Opas tukioppilastoimintaan aineistosta, mutta tehtävää voi käyttää myös muiden oppilaiden kanssa. Huom. Videoissa käsitellään myös päihdekasvatusteemoja. Varaudu siis myös niitä koskeviin kysymyksiin.

Lisätietoa löydät muun muassa MLL:n päihdekasvatusaiheisilta sivuilta.

 

Miian yleisö

Video kertoo 14-vuotiaasta Miiasta, joka on aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä. Videossa käsitellään mm. yksityisyyttä, nettijulkaisun riskejä ja oman identiteetin tuottamista netissä. Miian yleisö toimii erityisen hyvin keskustelun herättäjänä nettijulkaisemisesta ja siitä, millaisen kuvan itsestään netissä antaa. Vanhemmille video toimii silmien avaajana ja keskustelun herättelijänä nuorten netinkäyttötavoista.

Tomi ja Laura

Video kertoo tarinan netissä tutustuneista Tomista ja Laurasta. Videossa käsitellään mm. tietosuojaa, luottamusta, salasanojen merkitystä ja intiimien kuvien jakamista netissä. Video on hyvä keskustelunavaaja nettijulkaisemista sekä nuorille että vanhemmille.

Sokkotreffit

Video kertoo kahdesta netissä toimivasta identiteettihuijarista. Toinen heistä on vanhempi mies ja toinen vanhempi nainen.  Videossa käsitellään mm. netin käyttäjien verkkoidentiteettiä ja nettituttujen turvallista tapaamisesta. Vanhempien kohdalla video herättää keskustelua pienempien lasten suojelemisesta netin vaaroilta.

Hyvä läppä

Get Flash to see this player.

Video kertoo pojasta, joka tekee kuvamuokkauksen luokkakaveristaan ja levittää sitä netissä. Videossa käsitellään mm. rikosoikeudellisia kysymyksiä.