Siirry sisältöön

Ettei kukaan jäisi yksin -podcast

Ettei kukaan jäisi yksin -podcast sukeltaa lasten ja nuorten kouluhyvinvoinnin haasteisiin ja tarjoaa tukea koulun ammattilaisille.

Podcastissa keskustelemme asiantuntijoiden kanssa ajankohtaisista teemoista kuten yksinäisyydestä ja kiusaamisesta. Jaksoissa pohditaan, minkälaisin keinoin kouluissa voidaan tukea lasten ja nuorten hyvinvointia. Miten kouluissa huolehditaan, ettei kukaan jäisi yksin?

Lapselle on tärkeää, että kouluun on kiva mennä ja luokassa vallitsee hyvä yhteishenki. Se ei kuitenkaan synny itsestään vaan vaatii ryhmän ohjaajalta töitä.

Tässä podcastjaksossa keskustellaan turvallisen ilmapiirin luomisesta ja ryhmäyttämisestä. Asiantuntijavieraana on aineenopettaja ja ryhmäyttämisestä kouluttava Laura Jääskeläinen.

Kiusaaminen voi johtaa siihen, että oppilas joutuu ryhmän ulkopuolelle. Joskus myös kiusaaja kokee syvää yksinäisyyttä ja kanavoi pahaa oloaan kiusaamalla muita. Toimenpiteitä ja ohjelmia kiusaamisen ehkäisyyn on. Silti jokaisessa luokassa on edelleenkin keskimäärin yksi oppilas, jota kiusataan jatkuvasti viikoittain. Mikä neuvoksi?

Tässä podcastjaksossa keskustellaan kiusaamisesta ja koulun keinoista tehdä kiusaamisen vastaista työtä. Asiantuntijavieraana on Opetushallituksen erityisasiantuntija Riina Länsikallio.

Koulussa lapsille tärkeää on kaverit. Entä jos kaverisuhteissa tulee ongelmia ja arki muuttuukin painajaiseksi kiusaamisen takia?

Tässä podcastjaksossa keskustellaan lasten ja vanhempien kokemuksista kiusaamisesta sekä siitä, miten koulussa voitaisiin tukea kiusaamista kokenutta lasta ja hänen perhettään. Vieraina MLL:n asiantuntijat Anna Weckström ja Päivi Naukkarinen.

Nuorten yksinäisyys on lisääntynyt. Kokemus yksinäisyydestä aiheuttaa pahaa oloa ja kipua. Erityisesti kasvavalle nuorelle yksinäisyys on haitallista. On kuitenkin paljon pieniä asioita, joiden avulla aikuiset voivat auttaa yksinäisyyttä kokevaa sekä ennen kaikkea ehkäistä sitä, ettei kukaan jäisi yksin.

Tässä podcastjaksossa keskustellaan yksinäisyydestä ja koulun keinoista ehkäistä ja puuttua nuorten yksinäisyyteen. Asiantuntijavieraana on kasvatuspsykologian professori Niina Junttila, joka on tehnyt jo yli 20 vuotta tutkimusta lasten ja nuorten yksinäisyyden kokemuksista.

Aiheeseen liittyvät

MLL:n muut podcastit

Takaisin ylös