Siirry sisältöön

Syömishäiriöt

Syömishäiriö on sairaus, joka näkyy. Sairaudessa on kuitenkin kyse psyykkisen kasvun ja kehityksen ongelmista – psyykkisestä häiriötilasta, joka uhkaa vakavasti nuoren terveyttä. Syömishäiriössä nuori pyrkii hallitsemaan psyykkisiä ongelmia kontrolloimalla omaa kehoa. Syömisen säätely on nuorelle keino suojata omaa mieltä ja käsitellä mahdollisia elämäntilanteeseen liittyviä vaikeuksia.

Syömishäiriötä saattaa olla vaikea tunnistaa. Sairastunut nuori voi näyttää hyvinvoivalta, ja koulu ja harrastukset sujuvat. Nuori voi itse kokea olonsa hyväksi eikä tiedosta omaa sairauttaan.

Syömishäiriöön sairastuneen kuva kehostaan on väärä. Hän ei vastaanota toisen ihmisen vakuutteluja sopivasta painostaan tai laihuudesta. Hän tuntee ja näkee itsensä lihavana.

Satunnainen ylensyönti tai muutaman päivän laihdutuskuuri eivät vielä ole merkkinä häiriöstä. Häiriöstä on kyse silloin, kun syöminen ja syömättömyys alkavat hallita normaalia elämää ja arkea.

Anoreksia on sairaus, jossa nuori syö hyvin vähän ja valikoiden, sillä hän pyrkii pudottamaan painoa. Syömishäiriö voi alkaa viattomasta laihdutuskuurista, joka jatkuu ja jatkuu, ja lopulta riistäytyy käsistä. Elämä alkaa pyöriä painon ympärillä. Voimakkaat pelot ovat usein osa syömishäiriötä, esimerkiksi rasva ja kontrollin menetys pelottavat.

Nuori saattaa pukeutua väljiin vaatteisiin ja kokkailla mielellään muille, mutta jättää itse syömättä. Rankka liikunta kuuluu monesti taudinkuvaan.

Jatkuva aliravitsemustila aiheuttaa fyysisiä oireita: luusto haurastuu ja ajattelukyky heikentyy. Psyyke oireilee muun muassa masennuksena, pakonomaisena ruuan ajatteluna, vetäytymisenä, ahdistuksena ja unettomuutena. Tytöillä kuukautiset voivat jäädä pois rajun laihtumisen vuoksi.

Bulimia on sairaus, jossa nuorella on pakonomainen tarve ahmia. Ahmimiskohtaukset ovat säännöllisiä eikä nuori pysty kontrolloimaan niitä. Fyysinen ja psyykkinen paha olo laittavat nuoren hankkiutumaan syömisistään eroon oksentamalla, pakonomaisella liikunnalla tai ulostus- ja nesteenpoistolääkkeillä. Nuori kokee usein asiasta syvää häpeää ja syyllisyyttä, eikä kerro siitä kenellekään.

Bulimia voi aiheuttaa fyysisiä ja psyykkisiä oireita, kuten sydämen rytmihäiriöitä, ruuansulatushäiriöitä, hampaiden eroosiota ja masennusta.

Anoreksian ja bulimian epätyypilliset muodot eivät täytä anoreksian tai bulimian määritelmää, mutta oireet ovat hyvin samantyyppisiä kuin niiden oireet. Syöminen poikkeaa tavanomaisesta, se tai sen rajoittaminen määrittää voimakkaasti elämää.

Aiheeseen liittyvät

Tukea vanhemmalle

Takaisin ylös