Siirry sisältöön

Viiltely

Itsetuhoisuus on tahallista itsensä vahingoittamista tai halua vahingoittaa itseään. Viiltely on eräs itsetuhoisuuden muoto, jossa nuori tekee vartaloonsa jälkiä esimerkiksi veitsellä. Nuoren kokemuksen mukaan fyysinen kipu helpottaa sisäistä ahdistusta.

Viiltelevälle nuorelle oman kehon satuttaminen saattaa olla ainoa keino hallita ja käsitellä pahaa oloa ja vaikeita tunteita. Nuoren ahdistus ja aggressio voivat kääntyä sisäänpäin ja kohdistua nuoreen itseensä. Fyysinen kipu tai vamma on sisäistä kipua konkreettisempaa, ja sellaisena helpompaa käsitellä. Viiltelystä saattaa tulla keino, joka lievittää hetkellisesti alkuperäistä kipua. Koska se aiheuttaa lisää häpeää ja pahaa oloa, kierre on valmis.

Vaikka viiltelevällä nuorella on sisäisesti paha olla, muut voivat nähdä hänet iloisena, menestyvänä ja pidettynä kaverina. Yhtä lailla viiltelevä nuori voi olla masentunut. Joskus nuori voi viillellä, koska haluaisi rangaista itseään. Nuori haluaisi olla täydellinen, mutta tuntee itsensä suorituskeskeisessä maailmassa riittämättömäksi. Nuori saattaa pitää viiltelyä ansaittuna: itsensä satuttaminen on hänelle oikea rangaistus siitä, ettei hän ole tarpeeksi hyvä.

Viiltely voi olla tapa kontrolloida elämää. Oma keho on asia, josta nuori pystyy päättämään itse. Viiltely voi saada aikaiseksi vahvan olemassaolon tunteen. Itsetuhoista tapaa on selitetty esimerkiksi sillä, että kehon haavoittaminen lisää mielihyvää tuottavien hormonien eritystä.

Kun nuori vahingoittaa tahallisesti kehoaan, aikuisen pitää puuttua asiaan välittömästi. Viiltely on vakava viesti, jota ei saa ohittaa.

Aiheeseen liittyvät

Tukea vanhemmalle

Takaisin ylös