Siirry sisältöön

Perheen huolet ja kriisit

Jokainen perhettä kohtaava vaikeus tuo mukanaan paljon kipua, pettymystä ja toivottomuuttakin. Vaikeudet muistuttavat siitä, että elämä ei ole ongelmatonta ja ennustettavissa. Vanhempina emme voi suojata lapsiamme ja nuoriamme kaikilta elämän kolhuilta.

Jos lapsi kasvaa pienestä pitäen huolien keskellä, hän pitää kasvuympäristöään normaalina. Lapsi tottuu elämään esimerkiksi jatkuvan riidan tai väkivallan keskellä. Hän voi pahoin, muttei osaa nimetä olotilaansa. Parasta mitä lapsen kannalta voi tehdä, on hakea apua vaikeuksien kanssa elämiseen tai tilanteesta ulos pääsemiseen. Näin lapsikin oppii antamaan pahalle ololleen nimiä.

Lapsella ja nuorella on eväitä selvitä haastavasta tilanteesta, kun turvallinen ja luottavainen suhde vanhempiin säilyy vaikeuksienkin keskellä. Vanhempien tulisi nähdä kriisinsä keskellä myös lapsensa ja pysähtyä kuuntelemaan hänen tunteitaan ja ajatuksiaan. Parhaimmillaan lapsi saa hyviä selviytymiskeinoja tulevaisuuttaan varten ja luottamuksen siihen, että asiat järjestyvät.

”Perheen huolet ja kriisit” -osion tekstien tarkoitus on auttaa vanhempaa tukemaan lastaan ja nuortaan erilaisissa perhettä kohdanneissa vaikeuksissa sekä selviämään niistä.

Takaisin ylös