Siirry sisältöön

Jututtamo-ohjaajakoulutus vapaaehtoisille ja MLL:n työntekijöille

Kutsumme ryhmän ohjaamisesta kiinnostuneita vapaaehtoisia sekä MLL:n piirien ja yhdistysten työntekijöitä kouluttautumaan MLL:n Jututtamo-vanhempainryhmäohjaajiksi.

Syksyn koulutus alkaa verkossa 14.9.2024. Koulutus (1,5 op) perehdyttää keskustelun virittämiseen ja vertaisryhmän ohjaamiseen.

Jututtamossa vanhemmat kokoontuvat keskustelemaan lapsista, nuorista ja vanhemmuudesta. Ohjaajan kysymysten avulla vanhemmat voivat pysähtyä pohtimaan sekä lapsen että vanhemman näkökulmasta arjen tilanteita sekä pohtia oman toiminnan vaikutusta lapseen. Tavoitteena on vahvistaa vanhemman ja lapsen myönteistä vuorovaikutusta.

Ohjaajan ei tarvitse olla kaikki tietävä – kyky olla kuunteleva ja kyselevä on riittävää.

Jututtamo voi olla yksittäinen vertaiskeskustelu tai useamman tapaamisen vertaisryhmä. Jututtamo voi toteutua kasvokkain tai verkossa. Jututtamot ovat maksuttomia.

”Tehtäviä oli sopivasti, kiva oli tehdä Jututtamo-harjoitus, oli rauhallinen koulutustahti ja mahtavat kouluttajat. Tunsin onnistuneeni.” (Koulutuspalaute, 2023)

Ohjaajakoulutus toteutetaan verkossa (Zoom). Koulutus on maksuton.

Koulutus koostuu neljästä verkkokoulutuskerrasta:

  • la 14.9. klo 9.30–14
  • ti 1.10. klo 18–20
  • ke 6.11. klo 18–20
  • ma 25.11. klo 18-20

Koulutus sisältää välitehtäviä sekä ennen viimeistä koulutuspäivää toteutettavan Jututtamo-harjoittelun. Jututtamon voi ohjata itsenäisesti tai yhdessä jo aiemmin kouluttautuneen Jututtamo-ohjaajan kanssa. Monet ovat kokeneet harjoittelun toteuttamisen yhdessä toisen kanssa mukavana. Jos haet koulutukseen mukaan yhdessä kaverisi kanssa, kirjoita siitä maininta ilmoittautumisen yhteydessä.

Koulutus tarjoaa Jututtamon ohjaajanoppaan sekä kattavasti keskusteluaineistoja ohjaamisen tueksi.

Syksyn 2024 koulutuksessa perehdytään erityisesti Nuoren vanhempana -keskusteluaineistoon, joka koostuu neljästä teemasta: millaista on olla nuori, murrosikäisen vanhempana, nuori kotona ja vapaa-ajalla sekä yläkouluikäisen vanhempana. Jututtamo-harjoittelun voi tehdä kuitenkin toisestakin teemasta.

Yhdistämme koulutukseen osallistujat lähimpään MLL:n piiriin tai yhdistykseen harjoittelun toteuttamiseksi. On hienoa, jos olet jo koulutuksen hakuvaiheessa yhteydessä lähimpään MLL:n yhdistykseen tai piiriin.

Pääset ilmoittautumaan hakijaksi Jututtamo-ohjaajakoulutukseen alla olevasta punaisesta napista maanantaihin 19.8.2024 asti.

Huomioi, että koulutukseen mahtuu 20 osallistujaa ja heille ilmoitetaan valinnasta hakuajan päätyttyä. Hae mukaan, kenties kaverisi kanssa!

Ilmoittaudu hakijaksi

Koulutusesite löytyy sivun lopusta Ladattavat materiaalit -osiosta. Esite on jaettavissa kaikille MLL:n vapaaehtoisena toimimisesta kiinnostuneille.

Jututtamon ohjaaminen on valtavan antoisaa. Paras hetki on silloin, kun keskustelu lähtee kunnolla käyntiin vanhempien kanssa. Jokainen kerta on erilainen, eikä ennalta voi tietää minne keskustelu päätyy. On hienoa, että vanhemmat uskaltavat kertoa ja jakaa ajatuksiaan vertaisryhmässä. Kun oma lapsi tulee teini-ikään, voi lapsi tuntuakin yhtäkkiä uudelta ja vieraalta. Vanhemmat ovat uusien kysymysten äärellä. Mitä tässä tapahtuu? Miten ylläpitää vuorovaikutusta lapseen? Tuntuu hyvälle, kun on paikkaa, jossa vanhempi pääsee jakamaan tunteitaan ja ajatuksiaan muuttuvassa tilanteessa.

Jututtamo-ohjaaja voi olla kuka vain aikuinen, joka haluaa ohjata vanhempien keskusteluhetkeä kiinnostuen ja arvostaen. Jututtamo-ohjaajakoulutus tarjoaa hyödyllisiä ryhmänohjaustaitoja, joista on ollut hyötyä omassa työelämässäkin vapaaehtoistyön lisäksi. Itse koen tärkeäksi, että olen ohjannut Jututtamoja ohjaajakaverin kanssa. Silloin Jututtamon vetovastuu puolittuu ja ryhmän jälkeen on voinut jutella ohjaamisesta ja ryhmästä nousseista aiheista. Jututtamo-ohjaajakoulutus herätti aikanaan kiinnostuksen mentalisaatioteoriaan. Jututtamon ydin on siinä, miten ottaa toiset huomioon sekä kuuntelee ja tavoittaa toisten kokemuksia. (Jenni, MLL:n vapaaehtoinen Jututtamo-ohjaaja vuodesta 2019)

Kuva: Anna Autio

Koulutusesite

Aiheeseen liittyvät

Ota yhteyttä

Anna-Maija Okker

asiantuntija

anna-maija.okker@mll.fi
050 9191 429

Takaisin ylös