Siirry sisältöön

Nuorten mediakyselyn tulokset

Mediakysely on osa Empatia netissä -tukioppilaskoulutusmallia, jossa edistetään kunnioittavaa ja myönteistä nettikohtaamista omassa kouluyhteisössä ja ehkäistään netissä tapahtuvaa kiusaamista. Nuorten vastauksia kerättiin seitsemässä yläkoulussa ja Nuortennetin avoimella nettikyselyllä.

Mediakyselyn vastaajat

Mediakyselyyn vastasi yhteensä 1554 nuorta, joista 1325 vastausta tuli seitsemästä yläkoulusta Empatia netissä -kouluprosessissa ja 229 vastausta Nuortennetin avoimen nettikyselyn kautta.

Lue lisää nuorten mediakyselystä

Kaverisuhteet somessa

Somen ja netin käytössä on tärkeää olla nopeasti ja helposti tavoitettavissa. Yhteydenpito kavereiden kanssa onkin nuorten tärkein syy käyttää nettiä. 

Lue lisää kaverisuhteista somessa

Nuorten mediankäyttö

Kolmas osa nuorista on huomannut, että netin käyttö vaikuttaa siihen saako riittävästi unta ja 26 prosenttia nuorista on kokenut, että netin käyttö häiritsee keskittymistä koulutöihin. Käytön vähentäminen on kuitenkin vaikeaa.

Lue lisää nuorten mediankäytöstä

Sosiaalinen paine somessa

Netti ja mediat voivat aiheuttaa painetta olla läsnä ja tavoitettavissa koko ajan ja välillä haluttaisiin sulkeutua verkoston ulkopuolelle. 

Lue lisää sosiaalisesta paineesta somessa

Loukkaava kohtelu netissä

Nuoret poistaisivat netistä kiusaamisen ja loukkaavan kohtelun. Niin aikuisten kuin nuorten pitäisi puuttua kiusaamiseen netissä ja somessa.

Lue lisää loukkaavasta kohtelusta netissä

Empatia netissä -koulutusmalli

Empatia netissä on tukioppilaille ja -ohjaajille suunnattu koulukohtainen mediataitoja ja myönteisiä kohtaamisia vahvistava prosessi. Prosessiin kuuluu tukioppilaiden koulutuspäivä sekä mediakyselyn toteuttaminen, jonka avulla luodaan pohjaa koulun prosessille ja tukioppilastoiminnan suunnittelulle. 

Lue lisää Empatia netissä -tukioppilaskoulutusmallista
Takaisin ylös