Vanhempainnetti

Riittävän hyvä äiti kelpaa

"Hoidan lapset ja kodin viimeisen päälle, mutta olenko sittenkään tarpeeksi hyvä äiti?"

Mistä olet saanut käsityksesi hyvästä äidistä? Oliko oma äitisi sellainen? Vai eikö äitisi antanut sinulle sitä, mitä olisit tarvinnut ja siksi haluat antaa omille lapsillesi paremman lapsuuden? Mistä olet saanut mallin ahkeruuteen ja tarkkuuteen lasten ja kodin hoidossa? Kotoa vai joltain läheiseltä sukulaiselta tai tuttavaperheeltä? Vai naisten- tai perhelehdistä? Kenties lähelläsi on ollut välinpitämättömästi hoidettuja koteja tai lapsia, ja haluat itse olla toisenlainen.

Perhe ja koti ovat sinulle ilmeisen tärkeä osa elämää. Haluat antaa parastasi. Mieleesi on hiipinyt epäilys siitä, oletko riittävän hyvä äiti lapsillesi.

Saatat huomaamattasi vaatia itseltäsi täydellisyyttä. Arjen hoitoon liittyvissä asioissa täytät odotuksesi: kodin hoito, siivous, ruuanlaitto, raha-asioiden hoito ja lasten vaatettaminen sujuvat mallikkaasti ja perhe-elämänne puitteet ovat kunnossa. Arkirumba on kuitenkin rankkaa. Et kenties aina jaksa ottaa lasta toviksi syliin ja pysähtyä kuuntelemaan häntä. Et ehkä jaksa mennä katselemaan lapsesi leikkejä, vaikka hän pyytäisi. Tällaisissa tilanteissa saatat pitää itseäsi huonona äitinä. Voimasi riittävät perhe-elämän puitteiden ylläpitoon, mutta lapsen läheisyyden tarpeen tyydyttämiseen ne eivät enää riitä.

Tee itsellesi kysymys: mikä on tärkeää juuri nyt? Minkä tekeminen ja mistä huolehtiminen on välttämätöntä juuri nyt? Mitkä asiat voivat odottaa? Jokaisen ihmisen jaksaminen on rajallista. Lapsiperheessä voimia kuluu yllättävän paljon välttämättömään arjen pyöritykseen. Energiaa ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen siihen, mihin tahtoisi. On pakko laatia tärkeysjärjestys asioille, joihin kuluttaa voimansa. On hyvä, että kerrot riittämättömyyden tunteistasi kumppanillesi tai ystävillesi. Sillä tapaa saat peilauspintaa tärkeisiin ja oikeasti tärkeisiin asioihin.

Perheen eri vaiheissa asioiden tärkeysjärjestys muuttuu. Pikkulapsivaiheessa kaikki energia kohdistuu pienen lapsen hoitoon ja monet asiat voivat odottaa kiireettömämpiä päiviä. Kun lapset kasvavat, voimia vapautuu asioille, joille ei aikaisemmin jäänyt aikaa.

Anna itsellesi lupa hoitaa kevyemmin joitain tähän asti tarkasti tekemiäsi asioita. Silloin sinulla riittää paremmin voimia sellaiseen lasten kuulemiseen ja lasten tarpeisiin vastaamiseen, jota itsekin pidät tärkeänä. Voit olla tekemättä mitään näkyvää hyödyllistä ja antautua nauttimaan ohikiitävistä hetkistä lasten kanssa. Ripaus rentoutta ja huumoria luo kotiin mukavaa ilmapiiriä. Lapset tarvitsevat hulluttelua.

Voisitko tuntea kaikkien äitien potemaa riittämättömyyttä? Väsymys, kiukku, turhautuminen tai muut kielteiset tunteet lapsia kohtaan eivät kuulu unelmaäitiyteen, ja siksi ne nostattavat sinussa tunteen huonommuudesta. Totuus on kuitenkin toisenlainen. Jokaisen äidin elämään kuuluu väsymystä, kiukkua, turhautumista ja kielteisiä tunteita omaa lasta kohtaan. Jokainen äiti on inhimillinen ja nämä tunteet ovat merkki inhimillisyydestä. Puheet täydellisyydestä kannattaa unohtaa. On parempi pohtia, mikä on kyllin hyvää, riittävää äitiyttä.

Oikeasti olet juuri oikea äiti omille lapsillesi. Näet sen lastesi ilmeistä ja puheista. He rakastavat sinua ja olet heille hyvä äiti sellaisena kuin olet. Katso tänään lapsiasi silmiin, ota syliin ja sano: Rakastan sinua. Olet ihana. Toista tämä jatkossakin säännöllisesti. Siitä tulee sinullekin hyvä olo ja huomaat, että olet ihan riittävän hyvä äiti.