Turvallinen ja viihtyisä harrastusryhmä

Ajankohtaista hankkeessa: Reilusti urheiluryhmässä -webinaari 23.11. klo 18–20

Kaikille seuratoimijoille avoimessa tilaisuudessa esitellään loppuvuodesta julkaistavaa nuorten valmentajien Reilusti urheiluryhmässä -verkkokurssia. Kurssin teemoja ovat esimerkiksi turvallisen urheiluryhmän luominen, joukkueessa tapahtuvan kiusaamisen ehkäisy ja käsittely sekä reilun valmentajan työkalut ja voimavarat.

Webinaarin puhujina ovat Reilusti urheiluryhmässä – Trygg idrott för alla -hankkeen työntekijät Riikka Kaukinen (MLL), Jenni Helenius (MLL) ja Karin Storbacka (Folkhälsan). Tilaisuus on vuorovaikutteinen ja osallistujat pääsevät keskustelemaan verkkokurssin teemoista.

Puheenvuorot pidetään suomeksi, mutta keskusteluihin on mahdollista osallistua myös ruotsiksi. Webbinariet hålls på finska men det går att diskutera och ställa frågor också på svenska.

Tilaisuus järjestetään Zoom-verkkoalustalla; osallistumislinkki toimitetaan osallistujille sähköpostitse ennen webinaaria. Ilmoittautuminen maksuttomaan webinaariin on auki perjantaihin 20.11. asti.

Ilmoittaudu webinaariin tästä

Reilusti urheiluryhmässä – Trygg idrott för alla -hanke

Mannerheimin Lastensuojeluliitto toteuttaa yhteistyössä Folkhälsanin ja eri lajiliittojen kanssa kanssa Reilusti urheiluryhmässä – Trygg idrott för alla -kehittämishanketta. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten urheiluharrastuksia ohjaavien seuratoimijoiden taitoja luoda turvallinen ja toimiva ilmapiiri ryhmään. Hankkeen materiaaleilla ja koulutuksilla tuetaan myös urheilun parissa tapahtuvan loukkaavan kohtelun ja kiusaamisen tunnistamista ja ehkäisemistä.

Lapsen ja nuoren motivaatioon harrastaa liittyy sosiaalisia tavoitteita. Kaverisuhteilla sekä joukkueen tai harjoitusryhmän ilmapiirillä on suuri merkitys siihen, miten mukavaksi harrastaminen koetaan ja miten vahvasti harrastukseen sitoudutaan.

Kun lapsilta ja nuorilta kysyy, mikä harrastuksessa on tärkeintä, saa usein vastaukseksi hyvät kaverit ja mukava joukkuehenki. Mistä hyvä joukkuehenki sitten syntyy? Miksi jossain ryhmässä on hyvä ilmapiiri, toisessa taas paljon loukkaavaa kohtelua ja muiden arvostelua?

Hyvä joukkuehenki ei synny itsestään, vaan ryhmä vaatii tietoista työstämistä toimiakseen mahdollisimman hyvin. Ryhmän ohjaaja voi tukea myönteisen ilmapiirin syntymistä monin eri tavoin. Kun uusi harjoitusryhmä tai joukkue aloittaa, ohjaajien ja valmentajien tehtävänä on mahdollistaa ryhmän jäsenten välisen vuorovaikutuksen syntyminen. Tärkeä osa ryhmän rakentamista on tarjota riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia ryhmän jäsenten väliseen tutustumiseen.

Turvallisen ryhmän rakentaminen edellyttää vahvaa ohjausta. Osalle lapsista toisiin tutustuminen ja omien ajatusten esiintuominen on helppoa ja he löytäisivät paikkansa ryhmässä ilman ohjaustakin. Monet lapset ja nuoret tarvitsevat kuitenkin tukea kontaktin ottamiseen, itsestä kertomiseen ja toisiin tutustumiseen. Erityinen merkitys ryhmän vuorovaikutussuhteiden ohjaamisella on niille lapsille ja nuorille, joilla on haasteita ryhmään liittymisessä ja ryhmässä toimimisen taidoissa.

Information om Trygg idrott för alla -projektet och material på svenska finns på Folkhälsans sida.

Tutustu alta vinkkeihin toimivan ja turvallisen harrastusryhmän rakentamiseksi ja myönteisen harjoitteluilmapiirin edistämiseksi.

Ladattavat materiaalit

Kysely 2019 vanhemmille ja valmentajille

Kysely 2018 lapsille ja nuorille

Kyselylomakkeita seuran omaan käyttöön