Siirry sisältöön

Vanhemman jaksaminen lapsen uhmaiässä

Erityisesti vahvatahtoisen lapsen kanssa eläminen on haastavaa ja jatkuvien raivokohtausten vastaanottaminen voi uuvuttaa kärsivällisimmänkin vanhemman. On tärkeää nähdä jaksamisensa rajat ja muistaa, että lasta ei koskaan saa pahoinpidellä fyysisesti tai psyykkisesti.

Jos vanhempi joskus tuntee olevansa lähellä sellaista pistettä, että oma kontrolli ei enää pidä ja hän pelkää toimivansa väkivaltaisesti, kannattaa mennä toiseen huoneeseen ja laskea hitaasti kymmeneen, polkea jalkaa tai paukuttaa seinää ja vähitellen rauhoittaa itsensä takaisin tilanteeseen. Jos tilanteet toistuvat, asian voi ottaa puheeksi vaikka neuvolan terveydenhoitajan kanssa.

Vanhemman pitää muistaa pitää huolta itsestään ja jaksamisestaan: antaa itselleen aikaa omaan virkistäytymiseen ja vuorotella lapsen hoidossa mahdollisuuksien mukaan. Helpottavaa voi olla verrata kokemuksia muiden tahtoikäisten lasten vanhempien kanssa ja huomata, että muissa perheissä käydään samanlaisia taisteluja.

Hyvä on pitää mielessä myös se, että uhmavaihe on vain yksi tärkeä vaihe lapsen kehityksessä, jota seuraa seesteisemmän kehityksen vaihe.

Aiheeseen liittyvät

[helpful]
Takaisin ylös