Siirry sisältöön

Mistä asioista nuori voi päättää itse?

Jotta nuori kasvaisi hyvällä itsetunnolla varustetuksi ihmiseksi, hän tarvitsee vanhempansa suojaa ja huolenpitoa.

Nuoren kannalta myönteisintä kehitykselle on vähitellen lisääntyvä liikkumatila ja vapaus niin, että vanhempi samalla huolehtii hänen turvallisuudestaan ja suhde vanhempaan pysyy avoimena ja luottamuksellisena. Kohtuulliset rajat tukevat nuoren myönteistä itsenäistymistä.

Millaiset asiat sitten kuuluvat nuoren päätösvaltaan ja mistä vanhempi edelleen päättää?

Liikennevalomallin avulla vanhemman on helpompi hahmottaa asiaa. Punaisella valolla on merkitty asiat, joista vanhempi päättää, vihreällä nuoren päätösvaltaan kuuluvat asiat ja keltaisella neuvoteltavat asiat.

 • lakien ja asetusten määrittelemien sääntöjen rikkominen
 • itsensä vahingoittaminen
 • toisten henkinen tai fyysinen loukkaaminen
 • päihteidenkäyttö
 • koulunkäynnin laiminlyönti
 • perustarpeiden, kuten unen ja ravinnon, laiminlyönti

Nämä asiat ovat niitä, jotka suojaavat nuorta liian rajuilta kokeiluilta ja joista vanhemman tulisi viime kädessä ottaa vastuu. Rajoitukset perustuvat siihen, että nuori on vielä kypsymätön ja tarvitsee aikuisen suojaa. Näitä asioita ovat muun muassa nuoren turvallisuuteen ja fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin liittyvät asiat sekä erilaiset elämän perusarvojen kunnioittamiseen liittyvät asiat, kuten rehellisyys ja tasa-arvon noudattaminen.

Vaikka esimerkiksi ikärajoista ei tarvitse neuvotella – laeilla ja asetuksilla on painavat perusteensa – nuori vaatii ja hänellä on oikeus saada rajoille perusteluja. Vanhemman nyrkki pöytään -taktiikka syö nuoren omanarvontunnetta eikä tasoita maaperää hedelmälliselle vuorovaikutukselle.

Turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyviä rajoja voi perustella rakkaudella ja välittämisellä:

 • Koska haluan, että sinä pysyt terveenä…
 • Meidän perheessä ei hyväksytä käytöstä, joka vahingoittaa toista.
 • Koska olet oppivelvollisuusikäinen ja minä vanhempana olen vastuussa siitä, että sinä käyt koulua.
 • turvallinen kotiintuloaika
 • kotityöt
 • mediankäyttöön liittyvät säännöt
 • kavereiden tai seurustelukumppanin yöpyminen
 • harrastukset
 • rahankäyttö
 • sopiva kielenkäyttö

Nämä ovat asioita, joista erilaisilla perheillä on erilaisia käytäntöjä ja sääntöjä. Näissä asioissa parhaat tulokset syntyvät pohtimalla, mikä on juuri meidän perheellemme hyväksi koettu tapa toimia. Parhaaseen tulokseen päästään yhteisillä neuvotteluilla.

 • mielipiteet
 • oma ulkonäkö; pukeutuminen, meikkaaminen, hiustyyli (mikäli eivät välittömästi tai välillisesti vahingoita nuorta)
 • oman huoneen sisustus
 • kiinnostuksen kohteet
 • kaikkien tunteiden ilmaisu: lupa olla vihainen, surullinen, ärtynyt, tylsistynyt…

Nämä liittyvät nuoren persoonallisuuteen ja yksityiselämän kunnioittamiseen. Näissä asioissa vanhemman on hyvä vetäytyä taka-alalle. Kun vanhempi kunnioittaa nuoren persoonallisia piirteitä, hän tekee tilaa nuoren terveelle irtautumiselle sekä omiin kykyihin luottamiselle.


MLL

Sopivan välimatkan löytäminen vanhemman ja aikuisuutta kohti kasvavan nuoren välillä voi olla haastavaa. Lapsen kasvaessa vanhempi joutuukin asemoimaan itsensä aina uudelleen ja miettimään miten antaa nuorelle sopivasti vapautta, mutta myös rajoja.

Täällä voit keskustella aiheen herättämistä tunteista muiden vanhempien kanssa.

Mitä mieltä

15 v haluaa uusien luokkakavereiden kanssa illanvieton päätteeksi jäädä yöksi kaverille, jonka vanhemmat poissa. Mitä mieltä, en tunne nuoria tai vanhempia lainkaan. Tähän saakka toiminut sovitusti. Kiitos.

Äiti x2

Teini jo esiteininä alkoi oma alotteisesti käymään helluntai seurakunnassa ja haluaisi uskoa heidän mukaansa, kävi kuitenkin tänä kesänä evlut riparin. Kotona ei uskota oikeastaan mihinkään ja on ”kielletty” siellä käyminen. Minusta kyllä teinin pitää taipua olla käymättä siellä jos kotona kielletään.
Mitä mieltä muut äidit ovat

Miu

Itse en päästä yökylään, jolleivat vanhemmat ole kotona ja myös heidän kanssaan sovittu

Äiti

Nuori muodostaa oman käsityksensä maailmasta ja arvoistaan. En kieltäisi helluntaiseurakunnassa käymistä, koska sieltä saa eväitä elämään.

Nuoren puhelimen käyttö

Nuori saa päättää omasta puhelimen käytöstä

Äiti

13 vuotias ,apseni ei halua olla espanjassa hiihto lomaa vaan ostaisi itse ja maksaisi lentoliput suomeen olemme siis siellä kuukauden ennen lomaa hänen setänsä tai mumminsa voisi tulla hakemaan häntä kentältä ja hän voisi saada saato palvelun lemto kentälle mutta en tiedä uskallanko päästää häntä nuori itse kokee olevansa valmis tähän.mitä mieltä muut ovat pitäisikö päästää?

Äiti2

13-vuotias on aivan liian nuori lähtemään yksin lomalle. Itse ottaisin lapsen mukaan hiihtolomalle.

Nuoren äiti helluntaiseurakunnasta

Vastaan kommenttiin äidille, joka haluaisi kieltää lapsensa käymästä helluntaiseurakunnassa. En tiedä oletteko keskustelleet nuoren kanssa syistä ja mikä perimmäinen syy kieltoon on, mutta jos syy on se että on esimerkiksi ennakkokäsityksiä hellareista, kannattaa rohkeasti mennä itse käymään nuoren kanssa nuortentilaisuudessa ja tehdä päätös sen jälkeen. Näin osoitat kiinnostusta oman nuoren elämää kohtaan vaikka et olisi samaa mieltä hänen kanssaan. Hellarit ja hellarinuoret ovat ihan tavallisia tallaajia ja kristittyjä siinä missä luterilaisetkin. Ja vaikka Suomessa ollaan vähemmistöä, niin helluntailaisuus on yksi maailman suurimmista kristinuskon protestanttisista suuntauksista. Suomessa on useammilla paikkakunnilla hienosti nuoret huomioitu ja myös yhteiskristillistä toimintaa ev.lutin kanssa. Mielestäni se syy, että vanhempi ei itse ”usko Jumalaan” ei ole validi syy kieltää lasta uskomasta Jumalaan ja käymästä seurakunnassa ja viettämästä aikaa seurakunnasta löytämiensä ystävien kanssa. Usko Jumalaan tuo turvaa lapselle ja nuorelle (ja myös aikuiselle) tämän kaoottisen maailman keskellä. Seurakuntaperhe on turvallinen paikka nuorelle kasvaa ja vaalia ystävyyssuhteita samanikäisiin nuoriin. Siellä voi halutessaan opetella myös vastuuta esim.nuorteniltojen valmisteluissa tai vaikka leiri-isosena. Nämä ovat arvokkaita kasvupaikkoja lapselle ja nuorelle ja sellaisena ne kannattaisi myös nähdä, vaikka ei itse uskoisi Jumalaan tai ”mihinkään”.

Slay

Voiko vanhempi päätää onko pakko lähteä paikaan jos ei itse halua

***

Hei! Kiitos että kirjoitit meille! Olemme siirtäneet viestisi Nuortennetin keskustelupalstalle, jossa voit keskustella MLL:n aikuisen sekä muiden nuorten kanssa. Näet viestisi ja siihen tulleen vastauksen täältä:

Hei! Kiitos että kirjoitit meille! Olemme siirtäneet viestisi Nuortennetin keskustelupalstalle, jossa voit keskustella MLL:n aikuisen sekä muiden nuorten kanssa.  Viestisi ja vastaus siihen julkaistaan tällä palstalla lähipäivinä:

Päivystäjä mukana keskustelussa – Nuortennetti

Muistathan, että voit myös ottaa yhteyttä Lasten ja nuorten puhelimeen (116 111)  ja chatiin missä vain asiassa! Lisätietoa palveluista löydät osoitteesta http://www.nuortennetti.fi.

Hyvää kevättä sinulle! <3 

 

13-vuotias ja vape

Kuulin, että 13-vuotiaani suunnittelee vapetusta yhden kaverinsa kanssa, jolla ilmeisesti mahdollisuus hankkia vapea. Miten asiaan voisi puuttua? En voi kertoa kuunnelleeni salaa keskustelua.

Tuumailua pelaamisesta

Nuori 15v tahtoo viikonloppuisin (pe &la) pelata tietokoneella kaveriensa kanssa yli keskiyön. Ja jos saisi itse päättää, niin pelaisi kaverinsa kanssa vaikka neljään asti, kuten hänen vuotta vanhempi kaverinsa aina saa. Viikolla hän on särmä, ja menee kyllä aina nukkumaan ihan järkevään aikaa (viimeistään klo 23), jotta saa riittävästi unta. Viikonlopun (pe ja la illat) valvominen ei ole vaikuttanut mielestäni heikentävästi hänen koulunkäyntiin, virkeyteen tai unirytmiin. Johtuen myös siitä ettemme ole antaneet häntä sekoittaa pahasti unirytmiä viikonloppuisinkaan.

Hänellä ei ole kaveria, joka tykkää ulkoilla tai liikkua kovin usein, vaan hänen kaverit pitävät verkkopelaamisesta.

Vanhempana usein tuntee huonoa omatuntoa jos hänen kaverit ovat muutenkin hieman ”kortilla” ja sitten estän häntä viettämästä heidän kanssa aikaa, kun heillä kavereilla nyt sattuu olemaan aivan eri pelisäännöt valvomisesta, elinelävät täysin eri rytmissä. Yöt valvovat, päivät nukkuvat. Muuten kaverit ovat ihan fiksua, eivät käytä päihteitä, luuhaa kylillä, puhu rumasti yms. Heillä nyt vaan sattuu olemaan semmoiset säännöt kotona, että tietokoneella saa valvoa.

Kumpi on pienempi paha nuorelleni, että hän valvoo kaverinsa kanssa, vai että ”neuvottelen” joka viikonloppu, että nyt pitää oikeasti lopettaa kaverin kanssa pelaaminen, kun kello on jo yli klo 23. Eli en anna nuortani syventää kaveruuttaan. No, nuori on aina saatu ilman valtavia draamoja lopettamaan pelaaminen, mutta se on koko perheelle kuormittaa, kun joutuu ihan joka pe ja la vääntämään aiheesta, ja riitelemäänkin.

Toinen kysymykseni on, että mikä on suositus nukkumaanmenoaika nuorelle (15v) viikonloppuisin? Ja mikä on liian myöhäinen nukkumaanmenoaika viikonloppuisin (pe ja la)?

Vastaavasti mikä se ”liian myöhäinen” tulee teidän mielestä olemaan, kun nuori täyttää 16v, 17v ja lopulta 18v. Enkä tahtoisi vastausta, että nuoret ovat erilaisia, ja että ei ole mitään tiettyä tarkkaa nukkumaanmenoaikaa, vaan perhe päättää siitä itse. Kaipaisin siis, että joku aiheesta tutkinut, alan ammattilainen kertoisi/suosittelisi jotakin kellonaikaa tietyin perustein yleisellä tasolla, ja sanoo suoraan mikä on jo ”liian myöhään” nuoren mennä viikonloppuisin nukkumaan.

Nuori

Hei, olen 14v kohta 15v tyttö ja en halua asua enään ”kotona” olen kertonut vanhemmille (jotka ovat eronneet) Minulla on mielenterveysongelmia ja olin pari vk sit osastolla 2vk [osa tekstistä poistettu]?! Olen ottanut tästä asiasta kouluni kuraattorin yhteyttä ja olen sopinut hänen kanssaan ajan kuun loppuun. Aina kun olen sanonut isälleni tai äidilleni etten halua enään asua ”kotona” he suuttuvat mulle ja huutavat tai sitten tulee iso riita johon tulee mun mielenterveys mukaan…

***
Moikka,

onpa hyvä, että kirjoitit tänne Vanhempainnetin keskustelupalstalle. Ikävä kuulla, että sinulla on paha olla. Hienoa, että olet ottanut yhteyttä kuraattoriin! Kannustaisin sinua myös  olemaan yhteydessä Lasten ja nuorten puhelimeen ja chatiin (puh. 116 111, http://www.nuortennetti.fi), missä vaitiolovelvolliset, aikuiset päivystäjät voivat auttaa sinua eteenpäin tilanteessasi. Myös ammattilainen voi tarvittaessa auttaa sinua Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa, sekä Nuorten tukilinjalla, jossa päivystetään joka arki-ilta tuossa samassa numerossa 116 111. Olet rohkea, kun olet hakenut ja haet edelleen apua itsellesi! <3 Paljon voimia ja ethän jää yksin, vaan ole yhteydessä Lasten ja nuorten puhelimeen.

Lämpimin terveisin

Vanhempainnetin ylläpito

 

 

Vastaa aiheeseen: Turvallisesti itsenäiseksi

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.



Yläkoulun alkaminen on lapselle iso juttu. Uusi elämänvaihe ja murrosikä haastaa myös vanhempaa.

Tutustu yläkoululaisen vanhemman lukupakettiin

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Lisää lukemista nuoren kehityksestä

Tukea vanhemmuuteen

Takaisin ylös