Siirry sisältöön

2–3-vuotiaan liikunnallinen kehitys

2-vuotiaan liikunnalliset taidot kehittyvät huimaa vauhtia. Lasten väliset synnynnäiset ketteryyserot tulevat selvästi esiin: yksi voi olla liikkujana taitava, toinen taas kömpelömpi tai varovainen. Myös lapsen persoonallisuus vaikuttaa: arkaa lasta voi joutua houkuttelemaan ja auttamaan, hellästi ”tuuppimaan” liukumäkeen ennen kuin hän löytää siitä riemun.

Liikkuminen ja kävely on jo varmaa, ja lapsi osaa hieman juostakin ja kävellä portaita ylös tasa-askelin. Lapsi pystyy sekä potkimaan että heittämään palloa. Osa lapsista nauttii erityisesti jumppailusta ja musiikin mukana tanssimisesta. Leikkipuistossa on mukavaa harjoitella kehittyviä taitoja esim. kiipeilytelineissä.

Sorminäppäryyden ja silmän ja käden yhteistyön ansiosta lapsi osaa rakentaa palikoista tornin, jossa on jo 6–7 palikkaa päällekkäin, 3-vuotiaalla muutama enemmän. Lapsi nauttii askartelusta, kuten muovailusta ja maalaamisesta. Lapsi saattaa piirtää kynällä jo ympyrän. Kynää pikku piirtäjä pitää vielä kiinni koko kämmenellään. Vähitellen lapsi haluaa harjoitella myös saksilla leikkaamista. Isojen helmien pujotteleminen lankaan alkaa onnistua ikäkauden loppupuolella.

Lapsi on yleensä onnellinen saadessaan osallistua oikeisiin kodin töihin. Hän pystyy auttamaan esim. pölyjen pyyhkimisessä, pöydän kattamisessa ja lelujen järjestämisessä laatikoihin yhdessä aikuisen kanssa.

”Lapseni kasvu ja kehitys. On ihana seurata, kun hän oppii uutta ja oppii ilmaisemaan itseään myös sanallisesti. Yhdessä olo, leikkiminen, kirjan lukeminen ym. Pienten käsien halaus ja suukottelu.”

”Pienimmän uudet taidot (potalla käynti, puhe), sisarusten lämpimät välit ja tarve auttaa ja huolehtia toisesta. Yhteinen leikki. ”

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös