Siirry sisältöön

4–5-vuotiaan fyysinen kehitys

Tässä vaiheessa lapsen kasvu on melko tasaista. Paino lisääntyy vuodessa noin kolme kiloa ja pituus 5–10 senttiä. Kun lasta mitataan neuvolassa, huomiota kiinnitetään siihen, että lapsen kasvu etenee tasaisesti kasvukäyrästöllä juuri hänelle tyypillisellä tasolla, ja että lapsi voi yleisesti hyvin.

Lapsi ei yleensä enää päivällä tarvitse vaippaa, yökastelu on vielä melko yleistä. Keskimäärin suomalaislapset oppivat yökuiviksi 2–4-vuotiaina, kuitenkin yökuivaksi oppimisen ikä vaihtelee suuresti. Lapset kypsyvät omassa tahdissaan. Usein varsinaisesta yökastelusta puhutaan vasta, kun lapsi on yli 5-vuotias. Ota asia puheeksi neuvolan 4- ja 5-vuotistarkastuksessa, jos lapsi kastelee.

Vahinkoja voi sattua myös päiväaikaan ja ne voivat olla lapselle itselleen noloja. Asiasta ei kannata tehdä suurta numeroa vaan hoitaa tilanne hienotunteisesti ja kertoa, että vahinkoja voi sattua eikä se ole vaarallista.

”Nukkumaan meno, sisarusten keskinäinen riitely”

”Kun itse on väsynyt, eikä jaksa vastata lapsen huomion hakuun, mistä seuraa se, että molemmat hermostuvat.

”Kellon kanssa juoksu, oma väsymys, ruuanlaitto/kotityöt ei huvita mutta on sekaista joten on pakko huvittaa. Lasten kiukuttelu, leikkien puute.”

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös