Siirry sisältöön

1–2-vuotiaan fyysinen kehitys

Fyysinen kasvu hidastuu jonkin verran ensimmäisen ikävuoden huimasta kasvusta. Paino lisääntyy vuodessa noin 3 kilogrammaa ja pituus noin 10–12 senttimetriä.

Kun lasta mitataan neuvolassa, huomiota kiinnitetään siihen, että lapsen kasvu etenee tasaisesti kasvukäyrästöllä juuri hänelle tyypillisellä tasolla, ja että lapsi voi yleisesti hyvin.

Lattajalkaisuus on tässä iässä vielä normaalia ja kestää yleensä parivuotiaaksi asti.

Toisella ikävuodella lapselle puhkeaa runsaasti uusia hampaita, joita ikävuoden lopulla on kaikkiaan jo 16–20. Lasta kannattaa totuttaa päivittäiseen hampaiden harjaamiseen ja säännölliseen ruokailurytmiin.

Lapsi alkaa syödä samaa ruokaa muun perheen kanssa. On hyvä tarkastella koko perheen ruokavaliota. Liiallinen suolan, sokerin ja eläinrasvan käyttö eivät ole hyväksi kenellekään. Lapsi oppii ruokailutottumukset omassa perheessään.

Lasta voi totuttaa potalla istumiseen vähitellen, mutta vielä ei tarvitse odottaa, että hän oppisi kuivaksi.

Lasten infektioherkkyys vaihtelee. On normaalia, että lapsi sairastaa 5–10 tavallista nuhakuumetta tai vatsatautia vuodessa.

1-vuotias tarvitsee runsaasti unta, joskin lasten unen tarve vaihtelee yksilöllisesti. Keskimäärin 1-vuotias nukkuu 12–13 tuntia vuorokaudessa. Osa 1-vuotiaista nukkuu vielä kahdet päiväunet, lähes kaikilla toiset päiväunet jäävät pois viimeistään ennen 2-vuotispäivää.

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös