Siirry sisältöön

2–3-vuotiaan ajattelun ja puheen kehitys

Mitä 3-vuotias osaa puhua? Mitä lapsi osaa 2-vuotiaana?

Puheen kehityksen nopeus vaihtelee yksilöllisesti. Lähes kaikilla 2-vuotiailla on jo joitakin sanoja tai sanojen yrityksiä. Useat 2-vuotiaat puhuvat kaksisanaisia lauseita, jotkut jo pidempiäkin. Lapsi osaa noudattaa helppoja ohjeita.

Lapsi saattaa toistella sanojen alkutavuja ja sanoa sanoja väärin. Tämä kuuluu normaaliin kehitykseen. Puheen kehittyessä lapsi alkaa tyydyttää oppimisen haluaan kyselemällä asioita. 2-vuotias kysyy erityisesti ”mikä” -kysymyksiä. 3-vuotiaalle tyypillisiä ovat ”miksi, missä” -kysymykset.

Joskus kysymysten virta voi tuntua vanhemmasta loputtomalta. Lapsen kysymyksiin on kuitenkin tärkeä vastata sekä keskustella erilaisista asioista ja lukea yhdessä kirjoja, katsella kuvia, lorutella ja runoilla. Lapsen sanomisia ei kannata korjata. Voit jatkaa keskustelua ja siinä sanoa lapsen tarkoittaman sanan oikein: ”Niin onkin, se on koira. Koira istuu.”

Lapsi alkaa ymmärtää mikä ero on tytöillä ja pojilla. Hän saattaa myös olla kovasti kiinnostunut siitä, mistä vauvat tulevat. Lapselle voi selvittää asiaa, kun hän siitä kysyy tai aina, kun se muuten tulee luontevasti puheen aiheeksi. Kerro lapsen ymmärtämillä sanoilla ja vastaa siihen, mitä lapsi kysyy. Liian monimutkaisen selitykset hämmentävät.

Lapsi muistaa paitsi juuri tapahtuneita asioita vähitellen myös muutamien kuukausien takaisia tapahtumia. Hän alkaa ymmärtää sellaisia käsitteitä kuin koko, pituus ja korkeus. Hänellä on myös valmiuksia luokitella esineitä: yhteen laatikkoon voi laittaa pehmolelut ja toiseen palikat tai yhteen kasaan punaiset ja toiseen siniset palikat.

 

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös