Siirry sisältöön

3–4-vuotiaan liikunnallinen kehitys

Ensimmäisinä ikävuosina lapsi oppii liikunnan perustaitoja, esim. konttaamaan, kävelemään, juoksemaan ja käsittelemään erilaisia esineitä. 3-vuotiaasta kouluikään perustaidot vahvistuvat ja lapsi oppii yhdistelemään niitä. Taitojen karttuessa lapsi pystyy esimerkiksi juoksemaan ja heittämään yhtä aikaa.

3-vuotias on usein innokas ja reipas liikkuja ja haluaa tehdä ennätyksiä. Hän hallitsee liikkeitään aiempaa paremmin. Useimmat osaavat hypätä tasajalkaa ainakin yhden hypyn verran ja seistä hetkisen yhdellä jalalla. Jotkut lapset ovat erityisen innostuneita kävelemään varpaillaan.

3-vuotias kävelee rappusia tasa-askelin ja saattaa ajaa potkupyörää, kolmipyöräistä pyörää tai apupyörillä varustettua polkupyörää. Lapsi tarvitsee tilaa ja välineitä leikkeihinsä sekä sisällä että ulkona.

Sorminäppäryys kehittyy, ja lapsi on innokas tekemään asioita käsillään: askartelee, piirtelee, harjoittelee kiertämään korkkeja auki. Kuvat eivät vielä välttämättä aikuisen mielestä esitä mitään, mutta lapsella voi olla asiasta oma käsitys. Lapsi voi vielä vaihdella kynää oikeaan ja vasempaan käteen.

Moni 3-vuotias pystyy jo riisumaan ja pukemaan itse helppoja vaatteita. Kengät voi vielä kuitenkin sujahtaa vääriin jalkoihin ja nauhoja on vaikea solmia.

”Voimavaroja saa asioista, jotka sujuvat ilman itkua ja huutoa puolin ja toisin, esim. syöminen, nukkumaan meno tai isomman lapsen ’omatoimisuus’. Myös se auttaa jaksamaan, kun toinen aikuinen auttaa pyytämättä kodinaskareissa tai lastenhoidossa. Myös hymyn näkeminen lasten naamoilla tuo onnen tunteen. ”

”Onni on sitä, että voi hoitaa näin pientä vielä kotona. Suloinen pikkumies 3-vuotias osaa jo yllättävän monia asioita ja on terveellä tavalla itsevarma. On ilo seurata jatkuvaa oppimista ja osallistua siihen.”

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös