Siirry sisältöön

5–6-vuotiaan fyysinen kehitys

Lapsen kasvu on usein tasaista. Paino lisääntyy vuodessa noin kolme kiloa ja pituus 5–10 senttiä. Noin 6–8-vuotiaana useiden lasten pituuskasvu nopeutuu tilapäisesti ja vartalon pyöreys alkaa kadota.

Kun lasta mitataan neuvolassa, huomiota kiinnitetään siihen, että lapsen kasvu etenee tasaisesti kasvukäyrästöllä juuri hänelle tyypillisellä tasolla, ja että lapsi voi yleisesti hyvin.

Yökastelu on 5-vuotiailla melko tavallista. Asia voi olla lapselle nolo, eikä siitä pidä olla lapselle koskaan vihainen. Kastelu kannattaa kuitenkin ottaa puheeksi neuvolan 5-vuotistarkastuksessa. Yökastelu ei ole psyykkinen ongelma, mutta se voi nakertaa lapsen itsetuntoa. Yökastelu ei kerro vanhemman eikä lapsen huonommuudesta tai epäonnistumisesta. Kuivaksi oppimisen nopeuteen vaikuttavat lapsen perintötekijät. Yökastelun hoito aloitetaan tavallisesti viiden vuoden iässä, jotta lapsi oppisi kuivaksi mahdollisimman varhain.

Lapsen ensimmäiset maitohampaat irtoavat keskimäärin 5–6 vuoden iässä ja tilalle kasvavat pysyvät hampaat, ns. rautahampaat. Samoihin aikoihin lapselle puhkeaa hammasrivistön viimeisiksi hampaiksi kuudennet hampaat, jotka ovat pysyvät hampaat. Näin lapsella on kaikkiaan 24 hammasta.

Hampaat ovat kaikkien herkimpiä reikiintymään puhkeamisaikana ja heti puhkeamista seuraavina vuosina. Hampaista huolehtiminen on nyt erityisen tärkeää.

”Omat kiireet ja riittämättömyyden tunne siitä, ettei ehdi/osaa varata omilta kiireiltään riittävästi aikaa lapsille.”

”Huonot unet. Tukihenkilöiden puute, kun ei ole sukulaisia lähellä.”

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös