Siirry sisältöön

Vanhempi 12–15-vuotiaan fyysisen kehityksen tukena

Miten puhua murrosiästä nuorelle? Saunominen murrosikäisen kanssa? Nuori on epävarma?

Nuoren fyysisen olemuksen muutos vaikuttaa sekä nuoren omaan käsitykseen itsestään että vanhempien suhtautumiseen nuoreensa. Joillekin vanhemmille oman pienen tytön tai pojan kasvu naiseksi tai mieheksi voi olla hämmentävää.

Vanhempien tehtävänä on kertoa nuorelle, millaisia fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia murrosikään liittyy. Nuorella on oikeus saada tietää, mitä hänelle on tapahtumassa. Yhteinen keskustelu olisi parasta käydä ennen murrosikää, koska murrosikäinen ei välttämättä halua keskustella vanhempansa kanssa kehossaan tapahtuvista hämmentävistä asioista.

Nuorelle on tärkeä saada tietää, että muutokset ovat normaaleja ja kaikki on hyvin. Nuori voi kieltäytyä jyrkästi yhteisestä keskustelusta, ja tällöin hänen toivettaan on hyvä kunnioittaa. Vanhempi voi jättää nuoren ulottuville esim. kirjoja, lehtisiä tai linkkejä nettisivuille. Niiden avulla nuori voi hankkia tietoa silloin, kun se hänelle sopii.

Pojalle kannattaa kertoa, millaisia muutoksia kehossa alkaa tapahtua. Kiusallisilta tuntuvat asiat tulevat luonnollisiksi, kun niistä puhuu suoraan niiden oikeilla nimillä. Tieto oman kehityksen normaaliudesta auttaa poikaa hyväksymään muuttuvan kehonsa. Isän, muun lähipiiristä löytyvän miehen tai äidin on hyvä kertoa pojalle murrosiän merkeistä, kuten siemensyöksyistä, tahattomista erektioista, rintojen kasvusta ja kasvupyrähdyksestä.

Pojan sukukypsyys ei valitettavasti ole yhtä avoimen keskustelun aihe kuin tytön kuukautiset. Poika voi hävetä lakanoihin ilmestyneitä tahroja, vaikka kyseessä on luonnolliseen kehitykseen kuuluva asia. Pojalle kannattaa kertoa, että kun siemensyöksyt alkavat, lakanat ja alushousut viedään pyykkiin. Vanhemman on paras laittaa vähin äänin pesukone pyörimään, vaikka lakanoita on pestävänä tavallista enemmän.

Peniksen kasvu on pojalle tärkeä miehisyyden merkki. Monesti pojalla on huoli peniksen koosta. Pojalle on hyvä kertoa, ettei penikselle ole olemassa mitään oikeaa kokoa tai muotoa. Fyysiseen kehitykseen liittyvistä asioista puhutaan luonnollisina, tunkeilematta. Puheesta on hyvä välittyä vanhemman kokema ylpeys pojan kasvusta ja kehityksestä.

Tytölle on hyvä kertoa rintojen kasvusta, kuukautisista, rasvakudoksen lisääntymisestä ja muista murrosiän merkeistä. Vanhempien hienotunteisuus ja tytön heräävän naiseuden arvostaminen saavat tytön tuntemaan ylpeyttä pyöristyvistä muodoistaan. Uusista muodoista pitää puhua kunnioittavasti ja kannustavasti. Nuori voi kokea itsensä lihavaksi, kun keho muuttuu yhtäkkiä. On tärkeä kertoa nuorelle, miksi vartalo muuttuu. Esimerkiksi levenevä lantio on merkki siitä, että keho valmistautuu tulevaisuudessa mahdolliseen äitiyteen.

Tyttären kehon muutoksia kannattaa tarkkailla ja ehdottaa tarvittaessa rintaliivien ostoa. Tytär ei välttämättä ota itse asiaa puheeksi. Vanhempien on hyvä kertoa tyttärelle etukäteen kuukautisista ja muistuttaa säännöllisin väliajoin, missä kotona säilytetään kuukautissuojia. Tyttöä voi opastaa säilyttämään koululaukussaan terveyssidettä, vaikka kuukautiset vielä uupuisivat. Kuukautisten alku on suuri asia nuoren tytön elämässä. Parhaimmillaan lähipiiri suhtautuu niihin luontevasti ja kannustavasti. Mitä aiemmin tytön kuukautiset alkavat, sitä enemmän hän tarvitsee vanhempien tukea.

Nuorta on hyvä opastaa myös puhtauteen liittyvissä asioissa. Jokapäiväinen suihku on hyvä tapa. Nuori tarvitsee opastusta myös ihon ja hiusten hoitoon. Huolenpito omasta kehosta kuuluu itsenäistymiseen.

Vaikka murrosikä lasta muuttaakin, koskettaminen ja läheisyys vanhemman ja nuoren välillä säilyvät. Nuori tarvitsee vanhemman läheisyyttä ja sen tuomaa turvaa, vaikka alkaa jo ulkoisesti muistuttaa aikuista. Ikävimmillään nuori uskoo koskettamisen jäävän siksi, että se olisi vanhemmasta vastenmielistä.

Tavat koskettaa ja olla lähellä vaativat päivitystä. Nuori ei enää halua tulla kohdelluksi lapsena, mutta tarvitsee silti vanhempiensa hellyyttä. Kipeiden hartioiden hieronta, kaverillinen paini ja hiusten harjaus ovat esimerkiksi hyviä tapoja osoittaa läheisyyttä. Halauksiakaan ei tarvitse unohtaa. Tärkeintä on, että nuoren yksityisyyttä kunnioitetaan ja häneltä pyydetään lupa koskettamiseen. Nuorella on oikeus päättää, kuka häneen koskee ja milloin.

Nuori haluaa tutustua itseensä rauhassa. Elämä uudennäköisen kehon kanssa on nuorelle arka asia. Usein nuori haluaa saunoa yksin tai vain omaa sukupuoltaan olevan vanhemman kanssa. Jos perheen kylpyhuoneessa ei ole aikaisemmin ollut lukkoa, on aika laittaa se oveen. Vanhempien alastomuus tai vähäpukeisuus saattaa tuntua nuoresta kiusalliselta.

Murrosikäinen poika tarvitsee yksityisyyttä aamutoimissa. Poika voi yrittää peitellä aamuista erektiotaan vitkuttelemalla ylösnousua. Samasta syystä entiset aamuhalaukset usein jäävät.

Jotta nuori hyväksyisi vartalonsa muutokset, hän tarvitsee tiedon ja läheisyyden lisäksi vanhempiensa hyväksyntää ja kannustusta. Vanhemman myönteiset ja ihailevat kommentit, kuten oletpa komean näköinen tai näytät viehättävältä, juurtuvat positiivisesti nuoren mieleen. Yhtä voimakas, mutta kielteinen vaikutus on vanhemman tai muiden aikuisten humoristisilla tai piikikkäillä kommenteilla nuoren ulkonäöstä. Aikuisen mielestä hyväntahtoinen ja vitsikäs huomautus on nuoren mielestä monesti kaikkea muuta. Pienetkin kielteiset huomautukset ja merkitsevät katseet omasta ulkonäöstä painuvat syvälle nuoren mieleen ja voivat vaikuttaa vielä aikuisena.

Nuorelle on hyvä kertoa, ettei ulkonäkö ole kaikki kaikessa. Ulkonäkö ei juuri vaikuta elämässä selviytymiseen tai onneen. Vanhemman on hyvä kiinnittää huomiota tapaan, jolla puhuu omasta ulkonäöstään. Oman vartalon toistuva mitätöinti ja jatkuvat laihdutuspuheet kannattaa unohtaa, jos nuori on kuuloetäisyydellä. Nuori peilaa naisena ja miehenä olemisen mallia läheisistä aikuisistaan.

Jos nuoren murrosikä odotuttaa itseään, vanhempien on tärkeä rohkaista nuorta hyväksymään oma kehitystahtinsa. Ikätovereita myöhäisempi kehittyminen voi vaikuttaa kielteisesti nuoren minäkuvaan. Esimerkiksi pienikokoinen poika kärsii koostaan herkässä iässä, jolloin urheilusuorituksia ja voimaa pidetään jonkinlaisina miehisyyden merkkeinä. Vanhempien ja muiden aikuisten tulee tunnistaa tilanne ja tukea nuorta, jotta tämä ei ajaudu paikkaamaan tilannetta ikävillä tavoilla, kuten tupakoinnilla tai muilla päihteillä. Vanhemman on hyvä kertoa omista kokemuksistaan ja selviytymiskeinoistaan, jos hän on itse kehittynyt ikätovereitaan myöhemmin.

Nuoruuteen kuuluva epävarmuus omasta ulkomuodosta voi näkyä äärimmäisyyksien tavoitteluna pukeutumisessa, kampauksissa ja meikkaamisessa. Tämä voi häkellyttää vanhempia. Käytöksellään nuori pyrkii kertomaan itselleen ja vanhemmilleen, että hän on oma itsensä eikä kenenkään muun toiveiden mukainen ihminen. Nuori piirtää minänsä rajat kaikille näkyviksi. Ulkonäkö on nuoren yksityisasia siihen saakka, kun se ei uhkaa välillisesti tai välittömästi nuoren terveyttä tai turvallisuutta.

Jotkut nuoret testaavat ja vertaavat omaa viehätysvoimaansa peilaamalla ja ottamalla kuvia itsestä ja toisistaan ja laittamalla niitä internettiin toisten arvioitavaksi. Vanhempien on tärkeä tietää, mitä heidän nuorensa tekee netissä ja millaisilla sivustoilla hän vierailee.

Murrosikäinen nuori tarvitsee vakuuttelua, että hän on hyvä omannäköisenään ja omana persoonanaan. Nuoren ylimielisyys tai ronskit puheet ovat usein yrityksiä peittää haavoittuvuutta, epävarmuutta ja tietämättömyyttä. Aikuisen on hyvä muistaa, että röyhkeän tai itsetietoisesti käyttäytyvän nuoren sisällä asuu herkkä ja kehittyvä mieli.

Satunnaisia epävarmuuden tunteita voi yrittää hallita esimerkiksi liikunnan avulla. Säännöllinen liikunta auttaa nuorta hahmottamaan vartaloaan ja sietämään stressiä. Monet tutkimukset ovat osoittaneet lasten liikunnallisuuden ja itseluottamuksen välisen positiivisen yhteyden. On kuitenkin muistettava, että kohtuus kaikessa. Liikkumisen ja harrastamisen pitää olla mukavaa eikä se saa aiheuttaa nuorelle ylimääräistä stressiä.

Vanhempaa tarvitaan selittämään mediassa näkyviä ilmiöitä. Media antaa voimakkaan mallin siitä, millainen naisen tai miehen pitäisi olla. Somen ja musiikkivideoiden nais- ja miesmallit ovat monesti nuorten esikuvia ja nuoret pyrkivät olemaan esikuviensa kaltaisia. Vanhempien on hyvä selittää nuorelle ero esimerkiksi musiikkivideoista välittyvän ja todellisen vartalon välillä. Vanhemman tulee osoittaa, että on monia mahdollisuuksia elää ja tuntea itsensä viehättäväksi naisena ja miehenä. Haitallista on, jos median tarjoamat nais- ja mieskuvat muodostuvat nuoren ainoaksi vertailukohteeksi itselleen.

Aiheeseen liittyvät

Tietopaketti yläkoulunaloittajan vanhemmille

Lisää lukemista nuoren kehityksestä

Tukea vanhemmuuteen

Takaisin ylös