Siirry sisältöön

4–5-vuotiaan liikunnallinen kehitys

Lapsen liikkeissä on aiempaa enemmän voimaa ja lapsi haluaakin usein mitellä voimiaan. Uusia liikunnallisia taitoja ja vahvoja lihaksia on hauska testata!

Lapsi on usein varsin liikunnallinen ja suorastaan uhkarohkea. Hän hyppii, kiipeilee, juoksee ja painii. Lapsi voi harjoitella narulla hyppimistä, uimista, potkulautailua ja pyöräilyä. Hän osaa hyppiä muutamia hyppyjä yhdellä jalalla ja seistä hetken yhdellä jalalla. Keinussa hän oppii ottamaan itse vauhtia.

Myös sorminäppäryys ja silmän ja käden yhteistyö kehittyvät. Lapsi osaa usein jo käyttää saksia, laittaa kiinni isoja nappeja ja nauttii muovailemisesta. Puutöitä ja ompelutöitä on mukava harjoitella. Lapsi nauttii saadessaan osallistua aikuisen rinnalla arkisiin kotitöihin. Niitä lapsi pystyy jo entistä taitavammin tekemäänkin, esimerkiksi pilkkomaan pehmeitä hedelmiä salaattiin.

Lapsi pystyy jo suunnittelemaan töitään etukäteen ja keskittyy mielenkiintoisen työn äärelle. Keskittymistä vaatineen työn jälkeen lapsi pyrähtää liikkeelle.

”Rauhalliset uloslähdöt, lasten leikit, ruoka kelpaa, ehtii olla löllötellä lasten kanssa.”

”Hauskat tapahtumat, tilannekomiikka, jutut jotka sujuvat, terveys, halaukset, juttelu, kiitos, uudet taidot ja entisissä edistyminen, lasten pärjääminen – kehujen kuuleminen muualta.”

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös