Siirry sisältöön

7–9-vuotiaan persoonallisuuden kehitys

Lapsen tunteet voivat ailahdella ja niitä on ajoittain vaikea hallita. Pelästyminen saa lapsen ehkä itkemään, pettyminen paiskomaan tai potkimaan ja suuttuminen tappelemaan. Tunteet ovat sallittuja, mutta toisten ihmisten ja tavaroiden vahingoittaminen ei ole. Vanhempi voi auttaa lasta tunnistamaan erilaisia tunteita muun muassa sanoittamalla niitä: ”Sinä taidat olla tosi pettynyt.”

Nyt harjoitellaan oma-aloitteista oppimista ja työn tekemistä. On ihanaa olla jossakin osaava ja taitava! Lapsi on innostunut tekemään erilaisia askareita. Hänelle voi luottaa sopivan kokoisia tehtäviä, jotka hän voi viedä itsenäisesti loppuun tai joissa hän harjoittelee asioistaan huolehtimista. Tehtäviä voivat olla esimerkiksi pölyjen pyyhkiminen, astioiden laittaminen tiskikoneeseen, suihkussa käyminen itsekseen tai jumppakassin pakkaaminen.

Lapsi tarvitsee onnistumisen kokemuksia, mahdollisuuksia tehdä työtehtäviä loppuun saakka, kiitosta ja kannustusta. Epäonnistumisiakin on tärkeää oppia sietämään. Ne kasvattavat lasta tuntemaan itseään ja ottamaan vastaan väistämättömiä elämän pettymyksiä.

Jos lapsi kokee liian usein epäonnistumisia ja pettymyksiä ja häntä niistä moititaan, hän tuntee itsensä muita huonommaksi ja riittämättömäksi. Se vie ilon opiskelusta ja työnteosta. Sopivat haasteet innostavat lasta ja antavat tilaa oma-aloitteisuudella ja luovuudelle. Epäonnistumiset voidaan nähdä haasteina. Lapsi ei lannistu niistä niin helposti, jos hän useimmiten suhtautuu itseensä myönteisesti.

Lapsen elämään pitäisi vielä kuulua paljon leikkimistä ja huoletonta omaehtoista touhuilua. Lapsi tarvitsee sopivasti leikin ja työnteon vaihtelua. Luonnossa liikkuminen, mielikuvitus ja satumaailmat ovat älyllisen oppimisen rinnalla tärkeitä asioita. Lapsi on huumorintajuinen ja nauttii loruista, lauluista ja arvoituksista.

”Lapset auttavat kotiaskareissa. Koululainen esittelee aikaansaannoksiaan koulussa.”

”Lasteni aito iloisuus ja onnellisuus, elävät täysillä tätä päivää. Oppivat joka päivä uusia asioita, joiden seuraaminen tuottaa suuresti iloa.”

”Lapset itsessään, lasten kivat jutut, piirtäminen ym. Yhdessä tehdyt asiat, esim. lenkillä, kirjastossa, elokuvissa, ostoksilla käynti.”

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös