Siirry sisältöön

6–7-vuotiaan fyysinen kehitys

6–8 vuoden iässä lapsen pituuskasvu nopeutuu tilapäisesti. Hän alkaa näyttää koululaiselta.

Nopean kasvun vaihe voi tehdä lapsen kömpelöksi ja levottomaksi, pitkäksi venähtäneitä raajoja on ehkä vaikea hallita. Lapsi voi kompuroida ja törmäillä, valua vetelästi tuolilla istuessaan. Aamutoimiin tarvitaan usein enemmän aikaa kuin aiemmin. Lapsi voi tarvita myös enemmän unta kuin yleensä.

Ensimmäiset maitohampaat irtoavat keskimäärin 5–6 vuoden iässä. Niiden tilalle kasvavat pysyvät hampaat, niin sanotut rautahampaat. Samoihin aikoihin hammasrivistön viimeisiksi hampaiksi puhkeavat kuudennet hampaat, jotka ovat pysyvät hampaat. Näin lapsella on kaikkiaan 24 hammasta.

Hampaat ovat kaikkien herkimpiä reikiintymään puhkeamisaikana ja heti puhkeamista seuraavina vuosina. Hampaista huolehtiminen onkin erityisen tärkeää.

”Lapsen tyytymättömyys, tiuskiminen, kotoa poislähtötilanteet, syöminen, sisaruussuhteessa molempien huomioiminen tasavertaisesti, kieltäytyminen joka asiasta (pukeminen, hampaiden pesut, syömiset jne), aikatauluissa pysyminen.”

”Esikoinen ’herkässä’ iässä, jossa välillä mikään ei ole hyvin. Rajojen asettaminen vaatii jatkuvaa pitkäjänteistä työtä, jota ei aina töiden päälle jaksaisi.”

”Tyttären herkkyys, arkuus ja pelokkuus aiheuttavat huolta.”

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös