Siirry sisältöön

5–6-vuotiaan liikunnallinen kehitys

5–6-vuotias lapsi nauttii liikuntaleikeistä: kiipeilystä, juoksemisesta, mäenlaskusta, trampoliinilla hyppimisestä, keinumisesta ja potkulautailusta. Hän hallitsee liikkumistaan jo melko taitavasti, liikkeet ovat sulavia. Lapsi osaa myös yhdistellä eri liikkeitä aiempaa paremmin.

Useat lapset nauttivat tanssimisesta ja jumppaamisesta. Luova ilmaisu on monista ihanaa. Lapsi saattaa nauttia erityisesti saadessaan liikkua vapaasti musiikin tahdissa. Lapsi voi harjoitella apupyörillä varustetulla polkupyörällä ajamista, hiihtämistä ja luistelua.

Sorminäppäryys sekä käden ja silmän yhteistyö kehittyvät. Lapsi osaa pitää kynää oikeassa otteessa eikä enää vaihda kynää kädestä toiseen kuten pienempänä. Hän nauttii yksityiskohtien piirtämisestä ja niiden löytämisestä muiden kuvista.

5-vuotias pitää usein käsillään tekemisestä: askartelusta, leikkaamisesta, piirtämisestä, helmien pujottamisesta lankaan, leipomisesta ja vaikkapa salaattitarpeiden pilkkomisesta. Maalaamispuuhiin kannattaa varata iso paperi ja tila: lapsi nauttii saadessaan vedellä maalia paperille ronskein vedoin.

”Kyllä arkeni on täynnä iloa. Iloa lasteni olemassaolosta ja siitä, että saan itse olla heidän kanssaan. Heistä näkyy kuinka tasapainoisia ja onnellisia he ovat. Olen niin kiitollinen siitä, että nämä lapset on suotu minulle.”

”Iloinen, sosiaalinen lapsi. Leikkivä, ideoiva, omatoiminen.”

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös